От х:

Днес в x:

Прокуратурата се самосезира за българското оръжие в Алепо

Районната прокуратура в Горна Оряховица се е самосезирала от материал във в. „Труд”, че ислямистите в Сирия убиват с българско оръжие.

Държавното обвинение е разпоредило проверка по публикацията за открито оръжие, произведено от ВМЗ-Сопот, в склад на бунтовниците в Алепо.

„Износител на боеприпасите е частната оръжейна фирмата „Аркус“ – АД от Лясковец, а на етикетите върху сандъците с оръжия има български имена – Иванов и Димитрова. Според документите, които открихме, тези боеприпаси са подготвени за износ от България през юли и октомври 2015 г”, пише специалният пратеник на вестника.

Изнесената информация станала повод да бъде възложена проверка в оръжейния комплекс „Аркус” по линия на общия надзор за законност. 

Прокуратурата и полицията в момента установяват дали дейността на дружеството отговаря на лиценза, с който то разполага за производство и търговия с боеприпаси.

Още при старта на разследването са иззети справки и документи от военното предприятие. Предвижда се да бъде изискана и пълна информация от Министерството на отбраната.

„Към момента няма констатирано нарушение. Ако в хода на проверката бъдат открити данни за извършено престъпление, ще бъде образувано досъдебно производство”, коментираха лаконично от Районната прокуратура в Горна Оряховица. 

Вчера руското външно министерство обърна внимание на случая по време на брифинг в Москва, като говорителят на ведомството Мария Захарова изрази тревога от присъствието на българско оръжие в Алепо.

Във вторник Захарова съобщи, че София протака урегулирането на изтекли съветски лицензи за производство на оръжие и износа за трети страни. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини