От х:

Днес в x:

„Златна звезда” за родители, дарили органите на децата си

"Златна звезда" получиха две семейства, които през ноември са загубили децата си, но са взели благородното решение да дарят органите им на други пациенти. Това съобщават от варненската УМБАЛ "Св. Марина".

Почетният знак и благодарствено писмо от Изпълнителната агенция по трансплантация са връчени от регионален координатор по донорство и ръководител на Клиника по анестезиология и интензивно лечение в болницата проф. д-р Вилиян Платиканов.

Родителите на двете деца получиха и почетно отличие и благодарности от екипа по трансплантации от университетската болница "Св. Марина".

Става въпрос за 7-годишно момченце и 15-годишно момиче, изпаднали в мозъчна смърт поради вродена малформация на мозъчните съдове. Въпреки тежката загуба, близките на децата са решили да дарят органите. Момченцето е дарило живот на петима, а момичето на четирима тежко болни пациенти.

При получаването на плакета, родителите попитаха как са трансплантираните пациенти.

В благодарственото писмо до близките се казва: "Мили хора, чрез донорството Вие дарихте не само живот, а надежда, копнежи, мечти... Дните, сезоните, годините минават, хората се раждат и умират. Някои оставят незабравим спомен, като тези, дарили частица от себе си. Техните имена не са записани в златните страници на историята, но оставят златна следа в съзнанието на хората с продължен живот и златна нишка в неписаната история на Доброто. С дълбока почит и поклон!".

От болницата допълват, че през годината благодарение на екипа на проф. Вилиян Платиканов успешно са реализирани 7 донорски ситуации. Те са дали шанс за нов живот на над 20 тежко болни пациенти.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини