От х:

Днес в x:

Отказаха регистрация на Църквата на Летящото спагетено чудовище у нас

Вярващите от Църквата на Летящото Спагетено Чудовище ще връчат жалба срещу Софийски градски съд за отказа за регистрация на религията. Пастафарианците, както се наричат вярващите, също така ще протестират с гевгири на главата пред Съдебната палата.

"Както вече вероятно сте разбрали, съдебна система потъпка принципа на верска толерантност като отказа регистрацията на църквата ни. Добрата новина е, че получихме знак от ЛСЧ - срокът за обжалване изтича на последният свети петък от годината!", пишат във Фейсбук събитието на протеста пастафарианците.

Вчера стана ясно, че Софийски градски съд е отказал регистрация на Църквата на Летящото Спагетено Чудовище (ЛСЧ).

Историята на пастафарианството и някои прояви на последователите му обаче са приети от съда като търсено противопоставяне на други религии и това в крайна сметка е довело до отказа от регистрация.

Характерно за последователите на ЛСЧ е, че трудно могат да останат незабелязани, ако спазват собствения си дрескод, който включва носенето на гевгир на главата. Не малко пастафарианци по света успяха дори да се снимат с гевгири за личните си документи.

Пастафарианците приемат, че вселената е създадена от Летящото Спагетено Чудовище - с един размах на макаронените си израстъци той е създал времето, пространството и законите на физиката, а останалото е дошло като следствие. Всъщност, това е абсурдната теория на основателя – физикът Боби Хендерсън, с която той се бори срещу креационизма в учебната програма в Канзас, САЩ. Хендерсън казва, че твърдението, че човечеството е създадено от Летящото спагетено чудовище е толкова абсурдно, колкото и обяснението за говореща змия и изтръгването на реброто на Адам в християнството.

Иначе, пастафарианците съвсем сериозно вярват в рационалните и научни обяснения за света, вкусната храна и добрите напитки. На особена почит в религията е бирата.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини