От х:

Днес в x:

25 % от асансьорите в Хасково с денонощна връзка с техниците

25 % от асансьорите в Хасково вече разполагат с аварийно-алармена връзка между кабината и дежурните техници на фирмата, която поддържа съоръжението.

Наличието на такава връзка става задължителна от 1-ви януари според стандарта за поддържане на елеваторните съоръжения.

Според настройките при стандартен режим на движение на асансьора или когато той е спрял, връзката не е активна, активира си при авария.

Тогава човекът в асансьора ще може да направи директен контакт с техниците, които са на денонощни дежурства. Това става чрез бутон-аларма, който се задейства сам, когато асансьорът е заседнал между етажите. Има сим карта, която се свързва със сервизния телефон.

Подобни устройства, като допълнителна мярка за сигурност, са традиционна практика в целия свят. Някои от тях освен със звукова връзка, разполагат и с видео такава.

Новите асансьори, които са монтирани през последната година в Хасково, са с такива устройства, предстои поставянето и на старите съоръжения. До края на 2017 това ще се случи на всички асансьори, като ще се следва графикът за профилактика. Ако през 2016-та година профилактиката е правена през септември, то догодина също през този месец ще бъде поставен и специалния бутон на дадения асансьор, обясни Тодор Савов, собственик на една от най-големите фирми за монтаж и поддръжка на асансьори в хасковско. Така до края на следващата година всички ще отговарят на изискванията, посочи той.

Самото устройство ще е за сметка на етажната собственост, като цената му ще е около 200 лева. Месечното оскъпяване за поддръжката му ще е 6 лв., с ДДС. Сумата ще е допълнително върху цената за поддръжка на асансьора, която варира до около 44 лева за блоковете с повече етажи. Това означава, че всеки собственик на апартамент във вход на 8-етажен блок в кв. „Орфей“ например, ще плаща около 25 стотинки върху досегашната цена, която е дължал за ползването на асансьора, обясни експерта.

Според данните от Българската асансьорна асоциация, въпреки гратисния период от 2 години, до момента по-малко от 10 % от асансьорите у нас вече разполагат с устройството.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Не
    Незапознат
    7 -2
    17:28, 27 дек 2016
    Хубава ценова сметка е спретната.Само да не се окаже че е без кръчмар.Няма ли
    някой от тези които ползват 25% от асансьорите с аларма да каже как е?Не да ми се дава снимка с нов асансьор и то в общественна сграда.Въпросът е за жилищната част където ги има.Реалността как е а не по книга.
  • 2
    За
    Заради
    1 -2
    11:00, 28 дек 2016
    Заради такива като тебе незапознати дето само плямпат без да имат представа от спецификата и конкретните проблеми тая държава е на тоя хал! Мислете преди да пишете глупости и да мрънкате. И се замислете какво положително сте направили в последно време или само обвинявате, мрънкате и давате мнения! Няма угодия!
    • Не
      Незапознат
      1 -2
      18:36, 28 дек 2016
      Изказах само съмнение за ценовата сметка която може да не е такава каквато е написана.Затова зададох въпрос.Не че съм против нещо или някой.Нямам основание за това.Ако можете отговорете.Явно не можете.Защо се опитвате да смените амплоато си на лъжлива и плюеща кучка?Малко ли ви дойде да се занимавате с директор?И точно вие да ми говорите за хала и проблемите на държавата!?Отговорете ми какво положително правите след като нападате личността ми а не самият проблем или това което е написано в статията? Можете ли да ме оборите че изказвам съмнение?Едва ли.До такова развитие в живота не сте достигнали.
Последни новини