От х:

Днес в x:

Почетоха паметта на Мустафа Юмер в Горско Дюлево

Изображение 1 от 2

    Днес в момчилградското село Горско Дюлево се проведе възпоменателен митинг-мевлид в памет на Мустафа Юмер, убит през 1985-а година, когато диктаторският режим осъществява поредния етап на „възродителния процес” в Кърджалийско. Заедно с родителите и близките на загиналия, както и репресирани и организатори на декемврийските събития от 1984 година от региона, събитието уважиха председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ, зам.председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и инж. Хасан Азис, генералният секретар на Народно-републиканската партия в Турция Кямил Съндър, евродепутатите Неджми Али и Илхан Кючюк, народните представители Ердинч Хайрула, Джейхан Ибрямов, Салиха Емин, Мустафа Ахмед, Айхан Етем. Тук бяха още депутатът от Народно-републиканската партия на кипърските турци Армаган Джандан, депутатът от Обединена демократичната партия на кипърските турци Зеки Челер, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, кметове на общини и населени места и много жители от околните места.

    Проявата е част от поредицата възпоменателни митинги, посветени на жертвите срещу т.нар. „възродителен процес“ в Кърджалийско преди 32 години.

    Ученици от близкото село Груево рецитираха стихове на турски език под ръководството на Илкнур Кязим.

    „Мустафа Юмер беше изключително принципен човек. Добър по душа, скромен и човечен, но ставаше ли дума за чест и достойнство, ставаше твърд като камък и с непреклонна воля”, сподели Айше Мехмед, леля на загиналия Мустафа Юмер. Тя бе дошла специално за събитието от Бурса.

    Ръководството на ДПС и гостите поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Мустафа Юмер. Всички присъстващи бяха нагостени с три казана пилаф, приготвен от 73-годишната Хюрю Салим.

    Бившият главен мюфтия Фикри Сали отправи кратка молитва в памет на загиналия Мустафа Юмер и за всички жертви по времето на „Възродителния  процес”.

    Гюнер Шукри

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини