От х:

Днес в x:

Паметта на жертвите на „възродителния процес” почитат в Млечино, Могиляне и Момчилград

Изображение 1 от 3

    По случай 32-годишнината от трагичните събития през 1984 година от 24 до 27 декември ДПС ще почете паметта на жертвите от т. нар. възродителен процес. Възпоменателните митинги-мевлиди, посветени на декемврийски събития ще започнат на 24 декември (събота) пред чешмата – паметник в ардинското село Млечино.  Тук на декември 1984 г. се събират над 3 000 души от близките села Горно и Долно Прахово, Башево и Чернигово, за да изразят своето несъгласие със смяната на турските си имена.

    На 25 декември (неделя) са  митингите в момчилградските села Горско Дюлево и Ауста, където ще се откри чешма, която е изградена с подкрепата на ЦС на ДПС в памет на Алиосман Али, жертва на тоталитарния режим от региона.

    На 26 декември (понеделник)  в кирковското село Могиляне пред паметника „Тюркян чешма” ще започне възпоменателния митинг-мевлид в памет на загиналите по време на насилствената асимилация през 1984 г. местни жители. На същата дата през 1984 г. тук изгубва безценния си живот 17-месечната Тюркян в скута на майка си, която поема по пътя на безсмъртието, чрез своята невинност.

    Възпоменателният митинг в Момчилград  ще се проведе на централния площад пред Паметника на жертвите от тоталитарния режим от региона, на несправедливия съд и на лагерите и затворите в периода 1944 – 1989 г. 

    На 27 декември (вторник) възпоменателни митинги ще се проведат в момчилградските села Нановица, Равен и Груево .

    Организатори на проявите  са Общинските съвети на ДПС в Ардино, Кирково и Момчилград.

    Очаква се на всички възпоменателни митинги да присъства цялото ръководство на ДПС начело с председателя му Мустафа Карадайъ, народни представители от ДПС, кметове на общини, председатели на общинските съвети от областта, участници в драматичните събития на 24 декември 1984 г.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини