От х:

Днес в x:

Финландският парламент официално утвърди експеримента с Безусловен Базов Доход

Парламентът на Финландия утвърди плана за експеримента с въвеждането на ББД в държавата. Проектът ще стартира от 1-ви януари 2017 година и в него ще вземат участие 2000 безработни. По този начин финландските власти възнамеряват да решат проблемите с безработицата, възникваща от въвеждането на роботи и ИИ в производството.

Министерството по социалните въпроси и здравеопазването на Финландия през месец август тази година представи законопроект относно тестовото въвеждане на ББД, който през месец декември бе официално одобрен от парламента. Експериментът стартира точно в началото на 2017 година и на 9-ти януари 2017 година участниците в него ще получат първите заплащания. Проектът ще продължи до месец декември 2018 година.

Финландският модел на ББД се оказа доста далеч от оригиналната концепция, преди всичко, защото не е точно безусловен. Месечните плащания в размер от едва 560 евро ще получават безработните жители, подбрани по случаен начин чрез специален алгоритъм. И освен това, мнозина са смутени от твърде малката сума – във Финландия за 500 евро е трудно да се намери под наем дори и едностайна квартира.

Експериментът има за цел да провери трудовата заетост на хората, получаващи БОД и хората, които ще получават обезщетение за безработица. Уеб-порталът BIEN отбеляза, че по този начин ще се провери единствено, дали ББД способства за ръста на заетостта. Резултатът е съвсем предсказуем – очевидно участниците в експеримента ще трябва да търсят допълнителни източници на доход.

Финландският модел е интересен с това, че при получаване на обезщетения по безработица, не може да се работи на друго място, докато получаващите ББД нямат подобни ограничения и могат да получават както заплата, така и базов доход. По този начин се избягва огромната и излишна бюрокрация.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини