От х:

Днес в x:

Над 20 животни са отровени за два месеца

Повече от 20 диви и домашни животни са отровени само в рамките на последните два месеца. Подобен инцидент с такива мащаби не е регистриран в Източните Родопи от години. За това сигнализираха от Българското дружество за защита на птиците. 

Българското дружество за защита на птиците, съвместно с фондация По-диви Родопи организираха семинар в Крумовград за разследване на престъпленията срещу природата. Поводът за срещата, която събра различни заинтересовани институции, бяха именно отровените животни в последните два месеца в землището на село Стражец. Това съобщи за радио Кърджали Волен Аркумарев от дружеството за защита на птиците.

"Първите, които подадоха сигнал, бяха ловците. При първия инцидент бяха намерени отровени основно овчарски кучета, диви животни и лисици. При втория инцидент в землището на село Стражец ловците попадат на дива свиня, която умира пред очите им", разказа Волен Аркумарев. Късмет е, че до този момент няма пострадали хора, смята той.

"Подобен инцидент с такива мащаби не е регистриран за Източните Родопи за последните десет години. Фактът, че се повтаря четири поредни пъти само в рамките на два месеца, означава, че извършителят му се чувства безнаказан", смята природозащитникът.

Предполага се, че отровата е пестицид, забранен за продажба в България и внесен от съседна държава.  

Източник: http://bnr.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини