От х:

Днес в x:

Вече 12 са жертвите на камиона убиец в Берлин

Загиналите при врязването на камион в множеството на коледен базар в Берлин вече са 12, съобщи полицията в германската столица, цитирана от БТА.

Полицейски говорител съобщи в Туитър, че 48 ранени са настанени в болница. Някои от тях са в тежко състояние.

Предишните данни бяха за 9 загинали и 45 хоспитализирани.

Мъжът, арестуван в Берлин след врязването на камиона сред хората, вероятно е дошъл в Германия като бежанец през февруари и е от Афганистан или Пакистан, предаде ДПА, като се позова на източник от силите за сигурност.

Заподозреният е използвал различни имена, което затруднява неговото идентифициране.

Известно е, че кандидати за убежище в Германия се регистрират под повече от едно име, за да увеличат своите шансове да получат разрешение за пребиваване, отбелязва ДПА.

Шофьорът на камиона, който се вряза в множеството на коледен базар в Берлин, може да е бежанец от Пакистан, съобщи по-рано "Велт", цитиран от ТАСС. Според всекидневника заподозреният поискал убежище в Германия на 16 февруари тази година.

Националността на шофьора на камиона убиец в Берлин все още не е установена, заяви преди това говорител на полицията в германската столица, цитиран от Ройтерс.

Заподозреният, който избягал от мястото на трагедията и впоследствие бил задържан, е разпитван от органите на реда.

Обстоятелствата около трагедията все още са неясни, но ими много индикации, че става въпрос за умишлено нападение, каза германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер.

Почти едновременно действащият и бъдещият президент на САЩ осъдиха трагедията в Берлин.

Но Белият дом я нарече терористична атака с уговорката "както изглежда", а Тръмп каза, че нападението е било извършено от ислямисти.

Тръмп допълни в Туитър, че атаките в Берлин, Цюрих и Анкара са показали, че "нещата само се влошават". "Цивилизованият свят трябва да промени начина си на мислене", призова той.

"Поддържаме контакт с германските власти и сме готови да окаже помощ в момент, когато те се възстановяват и разследват този ужасяващ инцидент", заяви Нед Прайс, говорителят на Съвета за национална сигурност към президента на САЩ Барак Обама.

Европейският съюз поднесе съболезнования на Германия във връзка с трагедията, предаде ТАСС.

"Дълбоко опечален съм от съобщенията за загинали хора на коледен базар. Мисля за жертвите на тази трагедия", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той даде да се разбере, че ЕС "е готов да окаже на Германия помощ и поддръжка".

Своите съболезнования поднесе и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Французите са с германците в техния траур, заяви френският президент Франсоа Оланд.

Мерките за сигурност на коледните базари във Франция са били засилени незабавно след атентата в Берлин, каза министърът на вътрешните работи Брюно льо Ру.
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини