От х:

Днес в x:

Друг връзвал ”опашките” на бежанците, не Низамов-Перата

Версия за друг извършител на незаконния граждански арест на трима мигранти от Афганистан ще проверява Бургаският районен съд.

Това стана ясно днес по време на второто заседание по делото, подсъдим по което е Петър Низамов - Перата. 

31-годишният бургазлия е обвинен за това, че на 10 април, в землището на малкотърновското село Евренозово, противозаконно е лишил от свобода, като е задържал и вързал трима афганистанци на възраст 18 г. и 19 г. 
Низамов е обвинен и за това, че на 12 април, в апартамент в Бургас, без надлежно разрешително, е държал високорискови наркотични вещества – коноп с нетно тегло 1.015 гр.

До разследване и съдебен процес се стигна, след като Перата пусна в профила си във Фейсбук клип с трима завързани със "свински опашки" бежанци. 

Днес съдия Анатоли Бобоков разпореди в залата да се изгледат приложените по делото видеозаписи, сред които и запечаталия ареста на мигрантите, съобщи "24 часа". На него за миг се вижда част от лицето на мъж, който завързва един от бежанците с пластмасови черни връзки. 

Според Димитър Стоянов, разпитан като свидетел на защитата, това е "Илиян от Поморие". 

Стоянов, който дойде в съдебната зала по анцуг, е също участник във въпросния поход в Странджа. Той разказа, че е бил заедно в една група с Перата, Илиян Парушев (разпитан като свидетел през ноември) и Костадин Костадинов от Айтос. 

Перата се е движел няколко метра пред тях и внезапно е бил нападнат в гръб от мигрантите. След това са се намесили самият Димитър и другите две момчета. 

"Илиян от Поморие" е бил във втората група, до неговото идване мигрантите не били вързани, свидетелства Димитър. Илиян, на който и прокурорът не знае второто име, трябва да бъде издирен и доведен на разпит на следващото съдебно заседание. 

Съдът допусна до разпит още един свидетел, поискан от Низамов - т.нар. Динко от Айтос - Костадин Костадинов, както и д-р Лилия Линкова, която е прегледала зачервеното око на Перата. 

Низамов все още не е дал обяснения като подсъдим, но от хода на съдебното дело досега става ясно, че той и защитата му поддържат тезата за първоначална агресия от страна на мигрантите, както и за това, че друг е връзвал "опашките". 

Съдия Бобоков назначи и лицево-идентификационна експертиза, която трябва да даде отговор дали мъжът, който се вижда на клипа, е Петър Низамов. 

Междувременно бяха прочетени и показанията на тайния свидетел, дадени по време на досъдебното производство заради установени противоречия с новия му разпит, проведен на 1 декември като част от съдебното следствие. Разпитан преди, анонимният свидетел е твърдял, че Перата е връзвал бежанците. 

Следващото заседание по делото е на 9 януари.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини