От х:

Днес в x:

Без име на премиер, РБ и ГЕРБ договарят управленска програма

Реформаторският блок и ГЕРБ започнаха решителните преговори за съставяне на правителство преди изтичането на крайния срок за връщане на мандата - 20 декември.

От страна на РБ дойдоха Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Петър Москов, Николай Ненчев и Орхан Исмаилов, като и председателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. От ГЕРБ преговарят Цветан Цветанов, Цецка Цачева и няколко депутати. По-късно към тях се присъединиха и лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

На срещата с ГЕРБ се обсъжда реализацията на управленския мандат, който реформаторите получиха от президента. Премиерът в оставка Бойко Борисов вече заяви, че ГЕРБ няма да участват в кабинет с чужд мандат, а само биха го подкрепили, за да бъдат направени изборните промени според резултатите от референдума.

По-рано днес в централата на СДС се проведе Изпълнителен съвет на Реформаторския блок.  След разговора на "Раковски 134" Москов допусна разговорите около програмата на бъдещото правителство да продължат през цялата седмица - тоест утре реформаторите да не върнат мандата на президента. 

"В рамките на днешния ден ще продължим да обсъждаме приоритетите и това около какво и защо има смисъл да бъде създадено ново провителство, ако то намери парламентарна подкрепа", каза още той. 

По думите му е важно да бъде оползотворена всяка възможност да се направи правителство, в което хората да виждат приоритетите си, а преди това разговор за персонален състав на Министерски съвет нямат място и не са били водени. Според Москов, който и да е премиер – това няма значение, ако няма ясни приоритети и ясно мнозинство. 

"За първи път в достатъчна степен на тишина и разум в последните три дни се водиха активни преговори по програмата на евентуално управление. Ако се постигне съгласие и мнозинство около нея - тогава на ход е РБ, който да излъчи кандидат за премиер и да проведе разговорите за персонален състав", уточни Москов. 

На въпрос дали условието за приемане на мажоритарна избирателна система, което ГЕРБ поставят, е приемливо за десните, той отговори: 

"Имаме достатъчно разум и ние, и ГЕРБ, и Патриотите, за да не си поставяме условия, а да търсим обединение около общи приоритети и програма." 

От Патриотичния фронт пък искат повишаване на пенсиите за хората с доказан стаж, „радикално“ решаване на въпроса с бежанските лагери и ревизиране на договорите с енергийните компании. 

От Реформаторския блок също имат условие - да се приеме антикорупционният закон.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини