От х:

Днес в x:

Нови милиони отиват за ремонт на камерите по границата

Защитата на границата ни с Турция ще глътне нови милиони, след като беше отворена обществена поръчка за ремонт на камерите за наблюдение по границата ни с Турция. Обществената поръчка е на стойност 2,3 млн. лева, като парите идват от отпуснатите дотук 108 млн. евро от ЕС на България за борба с бежанската криза.

Сумата от 2,3 млн. лева ще отиде само за един участък от видеонаблюдението - Капитан Андреево - Лесово. Тази отсечка беше пусната в експлоатация още през 2012 г. и бе изградена с пари по мерките за присъединяване на страната ни към Шенген. Става дума за 59 км.

Въпреки че системата е сравнително нова, част от нея не работи. Обществената поръчка е обявена по спешност. В документацията ѝ пише, че е усложнена ситуацията с бежанците заради потока от незаконни мигранти от Турция и се очаква масирано навлизане през границата от нарушители. Има "установени признаци за готвещо се нарушаване целостта на възпрепятстващото съоръжение и необходимост от последващо успешно преследване и задържане на нарушителите". Затова търг няма да има, а МВР изпраща покана на фирмата "Ериксон Телекъмюникейшънс България", пише вестник "Сега".

От техническите данни към поръчката става ясно, че цялата отсечка е разделена на 6 участъка. Сериозни проблеми с електрозахранването на камерите има при Капитан Андреево. Там ток не достига до 6 датчика за движение и до 7 камери. Това е и причината устройствата да не излъчват видео. В целия участък има общо 41 камери. Макар че само малка част от тях не работят, от МВР са записали в документацията, че се очаква да излязат още проблеми със системата, след като изпълнителят започне да работи.

Лошото състояние на видеонаблюдението по границата пряко влияе върху оградата. Съоръжението на практика се оказва безполезно, тъй като се преминава на много места, реже се, прескача се и т.н., а сигнал до граничната полиция не се подава. Повредите се откриват едва при евентуален обход, а дотогава и мигранти, и каналджии са изчезнали. Наскоро зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев заяви, че камери няма по 200 км от границата.

Поръчката за камерите е поредната, която МВР обявява с парите от ЕК. Припомняме, че наскоро бе обявена поръчка за над 645 хил. лв., с които трябва да се купят станции за системите ЕВРОДАК и АФИС, чрез които се снемат и обработват данни за пръстови отпечатъци, както и за дронове за граничарите. Освен това ведомството планира още много покупки.

В апликационните форми, които министерството подаде пред комисията, са описани покупките на 400 ATV-та, джипове, граничен кораб, както и за изплащане на дневни пари за командированите по границата полицаи. Правителството смята да удължи поне с още една година специализираната операция по границата, става ясно от тези документи.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини