От х:

Днес в x:

Международно НПО подкрепи ДПС за агитацията на майчин език

Една от най-активните международни неправителствени организации, занимаваща се с насърчаване на езиковото многообразие - Мрежата за насърчаване на езиковото многообразие (NPLD), излезе с отворено писмо в подкрепа на внесената от ДПС петиция срещу съществуващата дискриминационна забрана за използване на език, различен от българския по време на предизборна кампания.

Това съобщават от пресофиса на евродепутата на ДПС Илхан Кючюк. NPLD е съставена от 14 регионални правителства, 23 университета и редица асоциации от Европа.

Организацията пише в писмото следното: „NPLD иска да подчертае, че е жизнено необходимо използването на автентични езици в публичната сфера, като начин да се гарантира демократичното участие на всички общности в рамките на една територия.“

От NPLD също така припомнят чл. 21.1. от Харта на основните права на Европейския съюз: „Забранена е всяка форма на дискриминация, основана по-специално на пол, раса, цвят на кожата, етнически или социален произход, генетични характеристики, език, религия или убеждения, политически или други мнения, принадлежност към национално малцинство, имотно състояние, рождение, увреждане, възраст или сексуална ориентация“ и чл. 22 от същата харта, който гласи: „Съюзът зачита културното, религиозното и езиковото многообразие“.

В заключение организацията призовава българските власти да подкрепят използването на майчин език във всички сфери на живота, включително и по време на предизборна кампания.

Петицията бе внесена от евродепутата на ДПС Илхан Кючюк, който настоява да се гарантира свободата на изразяване на всички кандидати и техните поддръжници по време на предизборна кампания, след като той самият бе глобен за използването на майчин език.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Iv
    ivo
    4 -4
    14:22, 18 дек 2016
    Автентичен е вече българския език в България
  • 2
    Мм
    ммдааа
    7 -4
    14:53, 18 дек 2016
    това само доказва, че каквато и глупост и простотия да измислиш винаги ще се намери някой който да те подкрепи и някой който да ти ръкопляска.
  • 3
    Ja
    Jack Bauer
    1 -1
    23:27, 18 дек 2016
    Боклуци. Да си...
Последни новини