От х:

Днес в x:

Българският филм "Воевода" организира конкурс за народна носия (трейлър)

На официалната Facebook страница на българския филм "Воевода" започна уникален конкурс за най-добър и автентичен балкански народен костюм.

"Богатството има разновидности. Преходно, непреходно, устно, писмено, песенно. Лично или национално. Или такова, което чувстваме и като лично, и като изконно. Неща, които ти изправят косъма и вдигат кръвното, като някои народни песни, например. В някои от тях, безмензурни, с по 5000 стиха, предавани от баба на внучка, се пее за Орфей или Александър Македонски. Как се съхранява такова наследство хилядолетия се питаме", се казва в съобщението в социалната мрежа. 

Конкурсът ще продължи до 31 декември 2016 г. Идеята за организирането му е пряко свързана с посланието на филма "Воевода", с желанието да бъдат съхранени автентичността, историята, речта, начинът на живот на българите. 

Журито се състои от трима души – Марта Миронска, костюмограф на филма "Воевода" и на още над 50 филма, Данаил Димитров от сдружение "Хайдути", който е консултант, инструктор по стрелба и участник в продукцията, както и режисьорката Зорница-София.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Al
    Aleks
    0 0
    14:35, 12 яну 2017
    Е, такова нещо само в БГ може да се случи: режисьор, сценарист и в главната роля. Доста надценено 3 в 1, малко самооценка или самосъзнание е нужна. Къде се е видяло това чудо? От време на време великите режисьори са си позволявали да изиграят малък персонаж във филмите си, който се нарича "камио", ама цяла главна роля? Явно нов термин трябва да се измисли. До две позиции във филма е поносимо, ама и трите малко множко. Зорница- София е новия Максим Генчев в това отношение. Че и дъщерята в главната роля, заради приликата, ок, допустимо е до някъде. (Апропо, Максим беше взел пък сина си Николай за втори режисьор!) Моля съвземете се, хора и не се самозабравяйте! Иначе филма е добър, за типичните бг такива. Историята е интересна. Очаквам мнения по въпроса на егоцентричната- шуробаджанащина в БГ кино.
Последни новини