От х:

Днес в x:

Изненадващо откритие: хромозомите съдържат не само ДНК

Дълго време учените смятаха, че хромозомите съдържат единствено ДНК. Ново изследване сега преобръща представите им.

Във всяка клетка от човешкото тяло съществува нещо като контролен хъб, наречен ядро. Всяко ядро съдържа няколко нишковидни структури, наречени хромозоми. Хромозомите на свои ред съдържат нашето ДНК - добре познатата спираловидна структура, изградена от около 25 000 гени, определящи всичко в тялото ни– от цвета на очите да вероятността да развием определено заболяване.

Дезоксирибонуклеиновата киселина е идентифицирана за пръв път преди 150 години, през 1869 от шведския химик Фридрих Мишер, макар че по онова време той я наричал нуклеин. По-късно било възприето името нуклеинова киселина, а след това дезоксирибонуклеинова киселина или ДНК. Други учени, включително Фобъс Левин, Ъруин Чаргаф и Розалинд Франклин, направили важни открития, свързани с ДНК. Един от тези учени бил Уолтър Флеминг, който през 1879 година въвел термина хроматин за веществото във вътрешността на ядрото. По-късно било установено, че веществото съдържа комплекс ДНК и протеини изграждащи хромозомите. В продължение на над 100 години, учените смятаха, че хромозомите са изградени единствено от ДНК-съдържащ хроматин.

През 2016, изследване, публикувано в списание Molecular Cell, откри нещо стряскащо: малко над половината от съдържанието на всяка хромозома е ДНК. Останалите 37-47% са изградени от непозната капсуловидна структура. Това революционно откритие станало възможно, благодарение на изключително прецизна техника за образен анализ, наречена 3D-CLEM. Тя обединява светлинна и електронна микроскопия с компютърно моделиране, за да създаде детайлни 3D изображения на всички 46 човешки хромозоми.

Изследователите на са сигурни каква функция изпълнява капсулоподобната структура. Възможно е обаче тя да държи хромозомите разделени по време на клетъчното делене. Това вероятно предпазва ДНК от грешки при кодирането, които биха могли да предизвикат вродени малформации или генетични заболявания.

Каквато и да е функцията и, учените ще трябва да променят представите си за всичко – от структурата на хромозомите до процеса на клетъчното делене.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини