От х:

Днес в x:

БСП дава 40 000 лв. депутатски заплати за бедстващите в Хитрино

Левицата мисли за помощ за Хитрино. Депутатите дават 40 000 лева от коледните си заплати за бедстващите. На брифинг лидерът на червените Корнелия Нинова информира, че партията започвала кампания за набиране на доброволци. Те ще влязат да разчистват отломките, след като властите разрешат.

Припомняме, че трагедията сполетя селото в събота сутринта. Дерайлираха цистерни с газ пропан-бутан и пропилен от влакова композиция. След изтичане на газ и възпламеняване последва взрив. Загинаха седем души. Взривът остави хора без покрив. Правителството вчера реши да предостави 10 млн. лева помощ на Хитрино. 5 млн. лв. още вчера бяха преведени по сметките на общината, а другите 5 млн. отиват по сметки на социалното министерство.

Бихме искали разследването да приключи бързо и да бъде безпристрастно, настоя лидерът на червените и допълни, че то трябва да постави ясно въпроса за отговорността.

БСП е внесла искане за провеждане на съвместно заседание на вътрешната и транспортна комисия и да бъдат изслушани компетентните органи. Със заседанието обаче не трябва да се бърза, а да се изчакат становищата на компетентните органи.

Червените искат и промени в Закона за бедствия, в частта за подпомагане и възстановяване. Със сегашните текстове се ограничавала държавата да помага във възстановяването. Сега се осигурява възстановяване само на лице с доход до 300 лева. Корнелия Нинова иска да падне това ограничение и да се развържат ръцете на държавата да възстановява всички къщи.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини