От х:

Днес в x:

63% от българите ползват нет, почти 100% – за Facebook, Twitter...

63.5% от домакинствата в България имат достъп до интернет в домовете си. Това показват данните от проведеното през 2016 г. изследване за използването на информационно-комуникационни технологии.

С най-висок относителен дял на домакинствата с достъп до интернет е Североизточният район (67.3%). След него се нареждат Югозападният и Южният централен район - по 64.9%. От средната стойност за страната изостават домакинствата от Северозападния район, където с достъп до интернет са 58.6% от домакинствата.

Въпреки динамичното развитие на информационните технологии в България 36.5% от домакинствата все още нямат достъп до интернет в домовете си. Близо половината от тях посочват като основна причина липсата на знания и умения за работа с интернет, 42.5% смятат, че нямат нужда от него (не е полезен, интересен и др.), а според 32.1% от домакинствата оборудването е скъпо, посочват от НСИ.

През текущата година 58.1% от населението на възраст между 16 и 74 навършени години използва интернет всеки ден или поне веднъж седмично.

Най-активни потребители на интернет са младежите на възраст между 16 и 24 години, като 87.2% от тях използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично.

С увеличаването на възрастта намаляват желанието и необходимостта за присъствие в глобалната мрежа и едва 12.9% от лицата на възраст между 65 и 74 години сърфират редовно.

Редовните интернет потребители най-често използват глобалната мрежа с цел комуникация. 95.3% от тях посочват, че използват интернет за телефонни или видеоразговори, участие в социални мрежи (Facebook, Twitter, Google+) или за изпращане/получаване на е-поща.

81.4% от лицата използват глобалната мрежа за достъп до информация – четене на онлайн вестници, новини, списания или намиране на информация за стоки или услуги. Следва делът на ползващите интернет за забавление – слушане на музика онлайн, играене на игри, гледане на телевизия в интернет, видео при поискване и др - 63.6%. Най-нисък е делът на лицата, използващи интернет за творчество – качване на собствено съдържание, създаване на уебсайт или блог - 35.6%.

Мъжете са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с жените - съответно 58.5 и 57.8%.

Жените са били по-активни в онлайн пазаруването от мъжете - съответно 17.1 и 16.1%. Най-често онлайн се купуват дрехи и спортни стоки. На следващо място са закупуването на стоки за дома и покупките, свързани с пътувания или хотелски резервации. Повечето стоки и услуги са били закупени от продавачи от България (87.4%), но немалко лица пазаруват от продавачи от други европейски страни (41.4%) или от други страни извън ЕС - 18.7%.

Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование - докато 86.6% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, то едва 28.5% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които тя предоставя.

Трудовият статус на лицата също се отразява върху активността им в глобалната мрежа. Най-често я използват учащите лица, 95.3% от които сърфират редовно, а при работещите лица относителният дял е 74.9%.

Почти половината безработни също се възползват редовно от възможностите, които предоставя интернет (44.4%), допълват от националната статистика.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Те
    ТЕД
    1 0
    15:29, 12 дек 2016
    Пропуснали са важна причина за поддържане на интернет у дома - за по лесни и евтини контакти с членове на семействата в чужбина.
Последни новини