От х:

Днес в x:

НАСА изстрелва осем сателита от самолет (видео)

Днес НАСА се опита да пусне осем малки сателити в космоса на борда на ракетата Pegasus XL, Ракетата е създадена от частната компания за космически полети Orbital ATK.

Първият опит за изстрелване се провали поради проблем с хидравликата, вторият опит се очаква 09:05 ч ET (14:05 GMT), уточниха от RT, които предават директно. Но опитите да бъде пуснат корабът днес бяха отменени малко по-късно. Причините за неисправностите ще бъдат установени след кацането на самолета обратно на Кейп Канаверал. Следващият възможен старт е във вторник от 8:24 сутринта

Сондите са част от мисията CYGNSS. Те са предназначени за изучаване от орбита на различни аспекти на тропическите бури и ураганите. Но стартирането на тези сателити в орбита не е чрез вертикално излитаща ракета. Стартът на Pegasus X се провежда във въздуха, ракетата се отделя от "корема" на самолета Stargazer L-1011. Той излетя от Кейп Канаверал, Флорида, за да отнесе ракетата до зона над Атлантическия океан. Там ракетата трябваше да се отдели

Според замисъла след като се отдели, ракетата трябва да включи своя основен ракетен двигател, около пет секунди по-късно. След това по време на полета се включват двата допълнителни двигатели, за да се достигне височината и ориентацията, при която осемте сателити да попаднат правилно в по-ниска околоземна орбита.

Сателитите се отделят по двойки от кораба на всеки 30 секунди. Модулът за разполагането им представлява подобна на тръба структура. Модулът също подпомага излизането на космическия кораб в орбита. Около 10 минути след като всеки от сателитите се разгърне, той автоматично ще отвори своите слънчевите панели, за да получи енергия от Слънцето. Цялото пътуване - от старта на ракетата до разполагането от космическия кораб - ще отнеме около 14 минути и половина. Но това не се случи. Вероятно оптът ще бъде повторен след установяването на причините за неработещата хидравлика. В случая предимството на този метод на изстрелване е, че апаратурата е невредима и се завръща на Земята.

След като бъдат изстреляни сателитите и разположени в орбита, НАСА ще направи контакт с тях около три часа по-късно и след това ще може да започне работата на учените. От орбита сателитите CYGNSS ще изучават ветровете на океанската повърхност в окото на ураганите. Те ще получават отразени сигнали от GPS сателити, които ще позволят на екипа на CYGNSS да "виждат" през частите на урагани, където вали и да измерят скоростта на ветровете на повърхността в тези области. Това е нещо, което повечето научни мисии на Земята не са в състояние да направят, според НАСА. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини