От х:

Днес в x:

Немската комедия "Тони Ердман" триумфира на Европейските филмови награди (видео)

Особената немска комедия "Тони Ердман" - за пенсиониран баща, който преследва обсебената от кариерата си дъщеря, бе обявен за най-добър филм на 2016 г. от Европейската филмова академия. Режисьорката му Марен Аде пък стана първата жена, взела едновременно приза за филм, режисура и сценарий на церемонията в събота вечер.

Петер Симоничек, в ролята на леко смахнатия училищен преподавател, който се дегизира и се присламчва към деловите събития на дъщеря си, бе обявен за европейски актьор на 2016 г.

"Тони Ердман" бе прожектиран у нас в рамките на наградата "Лукс" на Европейския парламент, която спечели, и ще гостува и на "София филм фест" през март догодина. Филмът взе и наградата на критиците ФИПРЕССИ в Кан.

Българският "Жажда" на Светла Цоцоркова, който бе номиниран в категорията за дебют "Европейско откритие", отстъпи пред финландския "Най-щастливият ден в живота на Оли Маки". Европейска комедия на годината стана екранизацията по романа "Човек на име Уве", а документална лента - "Огън в морето" за остров Лампедуза и мигрантите.
 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини