От х:

Днес в x:

Според Цацаров "трите "Да" в референдума са задължителни

Според главния прокурор Сотир Цацаров трите отговора "Да" на референдума, иницииран от Шоуто на Слави, са станали задължителни. Това става ясно от писмо до екипа на шоумена, което беше представено от екипа на предаването. От прокуратурата потвърдиха за OFFNews, че писмото е автентично. 

В края на миналата седмица Слави Трифонов се срещна с Цацаров заради подадените жалби за отмяна на резултата от референдума. Шоуменът предаде на главния прокурор папка с изборни нарушения, свързани в референдума. В отговор, той е получил писмо от обвинител № 1, в което се посочва, че "Със или без недостигащите според ЦИК 12 027 гласа, трите „ДА” станаха задължителни. Отричането на този извод, или дори само забавянето му за неопределено време означава игнориране на пряко изразена народна воля. Това, обаче, не би довело до нищо добро за държавата ни."

Цацаров съобщава, че подадените сигнали са пратени по компетентност на Върховната административна прокуратура и изложените доводи в подкрепа на тези жалби ще бъдат внимателно отчетени при формиране на позицията на представителите на прокуратурата.

Главният прокурор отбелязва, че обект на отделна проверка ще бъдат и "всички твърдения за допуснати нарушения при провеждане на референдума". Цацаров все пак отбелязва, че компетентен за произнасяне резултатите от национален референдум е единствено Върховният административен съд.

Според Цацаров недостатъчният брой гласували, който трябва да направи референдума задължителен, "не може да е оправданието, с което резултатите могат да бъдат подминати или забравени". И допълва:

Ако 2 509 864 българи с избирателни права подкрепят мажоритарен избор на народни представители с абсолютно мнозинство в два тура, значи е дошло време за промяна в изборните правила. Ако 2 516 791 граждани са казали „ДА” на това, държавната субсидия за политическите партии да се определя по правилото „един глас – един лев”, значи тази субсидия не може вече да е единадесет лева на действителен глас. Нещо повече, поставя се въпроса нужна ли е въобще такава субсидия за партиите от страна на държавата. В случая броят на участвалите в гласуването /близо 3,5 млн./ и броят на отговорилите с „ДА” /близо 2,5 млн./ сам по себе си прави резултатите от референдума задължителни за парламентарно представените партии и изисква съответни действия за осъществяването им. Признавам, че тези резултати – дори каквито са в обжалваното от Вас решение, заличиха изцяло скептичното ми по принцип отношение към тази форма на пряка демокрация. Със или без недостигащите според ЦИК 12 027 гласа, трите „ДА” станаха задължителни. Отричането на този извод, или дори само забавянето му за неопределено време означава игнориране на пряко изразена народна воля. Това, обаче, не би довело до нищо добро за държавата ни.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Не
    не харесвам Цацата
    3 -2
    16:05, 9 дек 2016
    Той, Бойко и Дилян Пеевски само крадат и прикриват. Държа да отбележа обаче че не харесвам и БСП. Не харесвам и Слави. Не знам какъв му е интереса на него, щото той не прави нищо без интерес. Време е народа да се събуди и да им даде да разберат. Народа си иска държавата и иска да живее добре в нея. Не щем мигранти и всякакви останали ц*****, не сме ги викали и не искаме да ги обикаляме, да им чистим и да им плащаме.Германия да си ги вземе, тя си ги покани. Искаме държавници и ако искате да оцелеем трябва да си обичаме държавата, а не да я напускаме. Само това ще помогне да оцелеем като народ, а не " на мене тука не ми харесва и отивам в чужбина". Трябва да накараме управляващите да мислят за народа и ако не мислят да ги наказваме. Трябва да сме единни и да не отстъпваме. Не купувайте нищо от павилионите на Дилян Пеевски. Цацаров да се маха, вън!
  • 2
    11
    111
    0 0
    21:39, 9 дек 2016
    Само това не очахвах от гл.прокурор,че 4 000 000 е по-малко от 2 509 864 души искащи мажоритарен вот,несъгласните кой ги ебава...!Не разбирам той като какъв се изживява,при положение,че има кой да казва валиден или не е референдума...!Хо-хо-хо,смешно и дебело...що е то?:)))
Последни новини