От х:

Днес в x:

Децата от Баните организират благотворителен Коледен базар със свои произведения

Децата в община Минерални бани ще организират Коледен базар, на който ще продават благотворително свои рисунки, керамични изделия, украсени битови вещи и други произведения на изкуството. Те са изпълнени в различни видове техники – апликация, рисуване върху керемида, декупаж. Използвани са и комбинирани техники, като всяко дете се е опитало да представи своето семейство.

Изделията на учениците са изработени в клубовете по интереси на проекта „ЗАЕДНО”, който вече официално стартира в община Минерални бани. Пълното наименование на проекта е „ЗАЕДНО” – За Активно Европейско Демократично и Недискриминационно Образование.

Целта е учениците да опознавят детайлно и подробно религиозните празници, обичаите, кухнята и занаятите на основните етнически общности – българска, турска и ромска.

„Ще насочим усилията си да допринесем за развитието на подкрепяща и позитивна образователна среда в етнически смесените училища в община Минерални бани. Проектът ще подпомогне изграждането на благоприятстваща пълноценната реализация и успешна социализация на учениците от етническите малцинства”, каза ръководителят Славея Господинова, която е директор на СУ „Проф. д-р Асен Златаров” в Минерални бани.

Бенефициент на проекта „ЗАЕДНО” е СУ „Проф. д-р Асен Златаров” в Минерални бани, а негови партньори са СУ „Христо Ботев” с. Караманци и Сдружение „Съюз за възстановяване и развитие”.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интегриран растеж”, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ.
В четвъртък в Заседателната зала на община Минерални бани се проведе пресконференция за старта на проекта „ЗАЕДНО”.

„Този проект е едно от хубавите неща, които се случват в община Минерални бани, каза Петя Малинова”, гл. юрисконсулт на общината.

 „В дейностите по проекта тази година са включени 200 ученици, включително и ученици от малцинствени общности от двете училища в община Минерални бани – 102 ученици от турския етнос и 39 ученици от ромския етнос. Предвижда се и обучение на 80 родители, каза Иванка Душкова от Сдружение „Съюз за възстановяване и развитие”.

В пресконференцията участваха още секретарят на община Минерални бани Мюмюн Ибрам, директорът на СУ „Христо Ботев” Айхан Шабан, представители на партньорски организации, учители и ученици.

Проектът „ЗАЕДНО” е на обща стойност 415 989 лв. Финансирането от ЕСФ е в размер на 353 590 лв, а националното съфинансиране възлиза на 62 398 лв. Сформирани са 13 клуба по интереси за изпълнение на заложените дейности – 3 клуба „Сцената ни учи и сближава”, 2 клуба по дейност „Етно-мозайка”, два клуба „Танци-манци”, 1 клуб по дейност „Спортът е приятелство”, 1 клуб „Етнокухня”, 2 клуба „Заедно за природата” и 2 клуба по дейност „Дар за моята община”. Предвижда се и провеждането на 5 приключенски летни лагера.
Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини