От х:

Днес в x:

Главоболие, безсъние, тревога... идат магнитни бури

Поредица геомагнитни бури ще бушуват в следващите няколко дни. Явленията ще бъдат умерени до слаби. Те се дължат на голяма коронарна дупка на Слънцето, която бе забелязана от НАСА.

Според учените от агенцията слънчевият вятър от нея ще достигне Земята до края на седмицата.

"Геомагнитната обстановка на средни ширини ще бъде активна от 8 до 11 декември под влияние на обширна област от слънчеви коронарни дупки в геоефективна позиция. Тогава ще има и условия за слаба или средна планетарна геомагнитна буря", сочи прогнозата за следващите дни на Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора.

Така и на нашите географски ширини ще се усетят смущения. Пикът на предстоящите бури ще бъде тази нощ и в малките часове срещу петък. През останалото време явленията ще са слаби, но постоянни, показват данните в сайта gismeteo.ru

Потокът на слънчевите електрони ще бъде завишен през цялата седмица, уточняват от центъра. Планетарни геомагнитни смущения и слаби планетарни геомагнитни бури са възможни и в интервалите 7-11 и 19-25 декември.

Магнитната буря представлява бързо и силно изменение в магнитното поле на Земята, възникващо в период на повишена слънчева активност. Това може да предизвика проблеми с мобилните телефони и техниката, тъй като влияе на електрониката и радиоразпръскването.

В такива дни много хора също усещат смущенията. Най-уязвими са тези със сърдечно-съдови заболявания, свързани с аритмия, с високо кръвно налягане, страдащите от исхемична болест на сърцето и сърдечни пороци, напомнят лекарите. Те са категорични, че при магнитни бури хората с по-чувствителен организъм също трябва да внимават. Те могат да усетят психическо напрежение, раздразнителност, безсъние и дори тревога. Най-масовото оплакване обаче е главоболието.

Смущенията е възможно да се отразят и на децата. Те може да изпитат затруднения с училищните задачи.

При изригвания специалистите съветват да обърнем внимание на режима си. Да се въздържаме от алкохол, както и от тежки, пикантни и солени храни.

Препоръката е да се пият повече течности, да не се прекалява с кафето и да сме възможно най-положително настроени и спокойни. 

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини