От х:

Днес в x:

Прокуратурата в Хага поиска доживотен затвор за Ратко Младич

Прокуратурата на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия поиска доживотен затвор за Ратко Младич.

74-годишният босненски сръбски генерал е обвинен в геноцид над 8000 мюсюлмани в Сребреница.

Ще е обида за жертвите, живи и мъртви, и обида за правосъдието, ако за Младич има присъда, по-малка от най-тежкото наказание, предвидено от закона: доживотен затвор, каза прокурорът Алън Тиегер.

Време е генерал Младич да отговаря за престъпленията, извършени срещу всяка от жертвите му и срещу общността, която разруши, заяви още Тиегер.

Младич е обвинен по две точки в геноцид, в преследване и изтребление, убийства, депортации и престъпления срещу човечеството - с цел създаване на етнически чиста сръбска държава.

Очаква се присъдата на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия да бъде произнесена през 2017 г.

През март тази година Хагският трибунал призна Радован Караджич за виновен за престъпления срещу човечеството в хода на войната в Босна 1992 – 1995 г.

Караджич е признат за виновен и за поемането на контрола над Сребреница, както и за това, че е можел, но не е предотвратил геноцида в Сребреница през 1995 г.

Караджич беше обявен за виновен за военните престъпления в рамките на обсадата на Сараево през 1992 – 1996 г., както, за залавянето на служители на ООН в Босна през 1995 г.

Той беше осъден на 40 години затвор, което на практика е доживотна присъда за 70-годишния Караджич.

По време на войната в Босна загинаха близо 100 000 души, 38 000 от тях цивилни.

Около 8000 босненски мюсюлмани бяха избити в Сребреница през юли 1995 г.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини