От х:

Днес в x:

Защо образованието на Естония е толкова добро

От 2000-та година насам Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОИСР/ публикува резултатите от студията PISA за състоянието на училищното образование в света.  През тази година  акцентът е поставен върху естествените науки. Най-добре се представят учениците от Япония. Най-добри резултати в Европа показват младите естонци, следвани от финландците.

Това не е изненада

Експертите твърдят, че представянето на естонските ученици не е изненада. Те казват, че това е заслужено признание за мъдрата образователна политика на страната, която се гради върху един основен принцип:

"Добрите ни резултати се дължат на това, че даваме равни шансове на всички ученици. Ние никога не се опитваме да ги делим на групи – на напреднали и изоставащи. Подобно нещо смятаме за грешно”, казва Карин Лук, директорка на едно училище във втория по големина естонски град Тарту.

Етническият и социален произход на учениците също не играят роля в естонските училища. Без значение дали родителите са заможни хора или не, дали семействата имат миграционен произход, или са етнически естонци - всички получават еднакво образование, което е и безплатно. Още през 1992 година в образователния закон на страната беше записано, че държавата гарантира на всички малцинства в страната еднакви шансове за развитие и задължава всички естонци да се образоват през целия си живот.

Интересен факт е, че образователната система в Естония се отказва от всякакви педагогически нововъведения и експерименти. Независимо, че учителите имат свобода да организират своите часове по индивидуален начин, методите на преподаване са по-скоро консервативни, а съдържанието на изучавания материал е ясно дефинирано и ориентирано към фактологията. Успехът на учениците в Естония се проверява с общонационални тестове, провеждани в трети, шести и девети клас.

"Ние постоянно правим дребни промени, но винаги внимаваме да не обърнем цялата система надолу с главата. От изследването на PISA пролича и това, че естонската система е една от най-равноправните в света. В нашата страна не играе никаква роля дали един ученик е от бедно или богато семейство”, казва зам.-държавният секретар в министерството на образованието на Естония Март Лайдметс.

PISA показва още, че две трети от учениците в Естония са доволни от училищата и преподавателите си. Добрите резултати на малка Естония мотивират допълнително и учители като Кайре Соар от Тарту. На въпроса кое е най-хубавото в нейната работа, тя отговаря: "Обичам блясъка в очите на моите ученици, когато опознават света”.

Източник: дойче веле

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Тт
    тт
    2 0
    16:53, 7 дек 2016
    Така беше и в Б-я докато станахме "демократична" държава.Дойде Елка Константинова като министър на културата, / като че ли и на образованието/ и започнаха да се издават едни чукчета ли
    бяха, брадвички ли бяха и разказаха играта и на културата и на образованието.Вече 27 год. се надпреварват кой и как да изопачи историята.Кой повече учебници да издаде,че да се напечели.Кой да е по-по - най на власт. Децата и народа кучета ги яли.

Още новини

Последни новини