От х:

Днес в x:

Литературен критик-хирург представят в Хасково

    “Безкомпромисност. Това е общото впечатление от всичките над 15 книги с литературна критика, публицистика, художестевна документалистика на Благовеста Касабова. Стилът й е на хирург- реже безкопромисно където трябва. Буквално оставаш с усещането, че си в операционна”.

    Така хасковската поетеса Мина Карагьозова описа литературната критичка Благовеста Касабова, която гостува днес в Регионалната библиотека “Христо Смирненски”. Срещата е организирана от дружеството на писателите в Хасково и библиотеката, част е от празничния календар на общината за празниците.

    Благовеста Касабова е родена в гр. Козлодуй. Завършила е българска филология в СУ "Климент Охридски". Дълги години е работила като редактор в издателство "Народна младеж", отговаряла е за дебютните книги с литературна критика.

    Публикувала е многобройни литературно-критически и публицистични материали в литературния и периодичен печат. Автор е на 15 книги.

    Първата й книга “Живата светлина на детството” всъщност излиза втора, след “Калина Малина”, през 1970 г.

    Следват книги за Баба Тонка Обретенова, за Фани Попова-Мутафова, за Мара Белчева. В презентацията си за Благовеста Касабова Мина Карагьозова набляга точно на изследванията й за жените-писатели. Няколко нейни произведения са посветени на проблемите на детската литература.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини