От х:

Днес в x:

Греяно вино за левче на Коледния базар, търговци роптаят срещу високите наеми

    Греяно вино – Глювайн с ром и канела е най-новото изкушение на Коледния базар в центъра на Хасково (Глювайн идва от немски (gluhende Wein) и означава „пламтящо вино”). 100 мл от горещата напитка струва само левче. Въпреки съблазнителната цена, спират се малцина. Обикновено се предлага по зимните курорти, като караш ски да се загрееш. „Има клиенти, но малко. Който разбира, си пие от него“, с усмивка заяви търговецът зад щанда на къщичката Георги Тонев.

    Греяното вино помага при простуда, за избавление от кашлица, ефективно е и при грип, пневмонии и бронхопневмонии. Задължителното условие е да се пие, докато е горещо, обясни още Георги.

    Класическият Глювайн е подходяща напитка и за хора, прекарали инфекциозни заболявания, при физическо и психично изтощение, за претърпели операция, възстановява силите и укрепва организма. Освен че внася калории, влияе и съдоразширяващо. „Точно сега е моментът да се пие такова вино“, с усмивка заявиха минаващи хасковлии.

    Освен червения елексир в преобладавата част от къщичките и шатрите се предлагат бижута ръчна изработка, плетиво и коледна украса. Някои от търговиците изразиха недоволство от високите наеми. Наемът на къщичката излиза 105 лева, а на шатрата – 240 лева. Като се добавят и по 20 лева за разрешително, цената за месец набъбва още. „Освен това са пуснати външни хора – димитровградчани, което не е редно“, заявиха Кирил Симеонов и жена му. Според хасковлията, който вече 20 г. участва в базарите в града, къщичките били предвидени само за занаятчии, които имали малък асортимент. А търговците в шатрите имали много стока, която нямало къде да съхраняват през нощта и се налагало да я транспортират всяка сутрин и вечер. „Ние сме местни хора, за нас няма къщички. Те били само за занаятчии, и то от други градове“, негодуваше Кирил Симеонов. „Всички, които не сме занаятчии, сме в палатките, като малки бежански лагер сме“, каза още Кирил.

    Той заяви още, че през лятото ходил в Приморско, но там пускали първо местните, после от другите градове.

    От община Хасково обясниха, че от години наемите не са променяни – шатрата излиза 5.90 лева на ден, а квадратен метър за къщичките е 0.66 лева. Цените са гласувани с решение на Общински съвет. От администрацията завиха още, че няма как да осигурят складове за търговците от шатрите. Освен това наемателите са наясно с условията и не са задължени да ги наемат за цял месец, допълниха от общината.

    Анета Кутелова  

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Щом хасковлии се чувстват като в бежански лагер в тоя базар - за каква грижа на общината към собствените си граждани говорим
    • 2
      Па
      Палаткаджиа
      7 -6
      20:28, 5 дек 2016
      Ако не ни дадат палатки пак ще сме недоволни. Угодия няма. Що я взема като не му харесва.
    • 3
      Ем
      Ем
      9 -2
      20:43, 5 дек 2016
      Защото се избира по критерии и занаятчийте са с предимство за къщичките пред търговците на китайски стоки... примерно!?
    Последни новини