От х:

Днес в x:

Откриха част от изчезналите при пожара в Калифорния

Някои от изчезналите при пожара в Калифорния по време на нощно музикално парти в американския град Оукланд, недалече от Сан Франциско са открити живи, предадоха световните агенции.

Според пожарникари, цитирани от местния в. "Сан Хосе Мъркюри нюз", на партито с участието на групата за електронна музика "Голдън Дона" е имало близо 70 души, отбелязва Франс прес.

Според други информации на местни медии в сградата е имало между 50 и 100 души, допълва ДПА. Ройтерс пък цитира предварителна обява за събитието във Facebook, според която участие в него са заявили 176 души - почитатели на електронната музика.

Властите се опасяват, че броят на жертвите може да достигне до 40, посочи представител на местната полиция пред телевизия Кей Ти Ви Ю. Всички загинали са млади хора на възраст под 30 г.

Разследващите органи търсят причината за пожара, който е станал малко преди полунощ в петък в двуетажна сграда - склад, част от която се ползва като нощен клуб и място за изложби. Те не подозират умишлен палеж. Горящият покрив на сградата е рухнал върху втория етаж, а част от втория етаж е рухнала върху първия.

АП цитира местни служители, според които намиращите се в горящата сграда се втурнали да бягат навън по единственото стълбище от втория етаж, което било дървено. Който успял да се добере навън, се спасил, останалите се оказали в капан вътре в резултат на срутванията.

Над 50 огнеборци са били изпратени на мястото на пожара. Налагало им се на използват електрически триони и брадви, за да си пробиват път през руините на сградата. Операцията се затруднява и поради опасността обгорелите дървени конструкции всеки момент да рухнат. Освен това сградата е била безразборно претъпкана с мебели, статуи ,лампи, и всевъзможни други обемисти предмети, без да има ясно обозначен вход, изход и път за евакуация при пожар.

Поради всичко това окончателният брой на жертвите няма да стане известен преди спасителите могат да разчистят напълно всички развалини. Те все още не са проникнали в самото помещение, където е било партито. Възможно е това да продължи няколко дни. Според шефа на пожарникарите Тереза Делош-Рийд засега не се знае нищо за поне 25 души, чиито близки в отчаяние чакат пред изгорялата сграда, предполагайки "най-лошото".

Властите обявиха горещ телефон, на който разтревожени хора да съобщават за изчезнали техни близки.
До снощи деветте жертви не бяха идентифицирани, а само едно тяло е било измъкнато от сградата. Един от оцелелите, цитиран от Асошиейтед прес, каза, че безуспешно се е опитвал да намери изправен пожарогасител. "Беше твърде горещо, твърде задимено. Накрая просто трябваше да изляза навън колкото се може по-скоро", обясни той. Както се изясни по-късно, сградата изобщо не е била оборудвана с пожарогасителна система за пръскане на вода.

На пресконференция представителката на отдела за градско планиране в Оукланд Дарин Ранелети каза, че партито в запуснатата сграда е било организирано в нарушение на закона. Според нея двуетажната сграда, в която се разигра трагедията, е била регистрирана като обикновен склад. За провеждане на масови мероприятия в помещения от този тип се изисква специално разрешение от властите, но в този случай такова не е искано, посочи той.

Ранелети добави още, че преди около три седмици градските власти са започнали разследване по жалби от местни жители, че в сградата на склада са се заселили хора, че вътре се извършват нерегламентирани строителни дейности, а отвън се трупат отпадъци. Инспектор пристигнал за оглед на 7 ноември, но не могъл да получи достъп вътре и разследването останало недовършено. Затова и подадените сигнали останали непотвърдени.

Местни медии са съобщавали по-рано, че в сградата постоянно живеят няколко художници и лица, имащи отношение към изкуството. Според законите на Калифорния използването на складови помещения за жилища е забранено.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини