От х:

Днес в x:

Концертът „Да мечтаем заедно“ посрещна Световния ден на хората с увреждания в Хасково

    В навечерието на Световния ден, посветен на хората с увреждания-3-ти декември , възможност за изява получиха хора от различни клубове в Хасково. В концерта този следобед в зала „Дружба“, който мина под надслов“Да мечтаем заедно“ се включиха депутатът Евгения Ангелова и заместник-кмета на Хасково Милена Трендафилова. Заместник-кметицата поздрави присъстващите и се обърна към тях с думи, че те са пример.“ В навечерието на 3-ти декември всички ние искаме да засвидетелстваме уважението си към вас, защото пред вас стоят много повече предизвикателства. Заявяваме ви, че ви подкрепяме и сме с вас , искаме да мечтаем заедно за един по-добър свята“, каза в обръщението си Милена Трендафилова.

    Концертната част откриха с инерпретация на „Лебедово езеро“ езеро най-малките мечтатели от балетната формация към ОДЗ “Звънче“ с ръководител госпожа Маринова.

    След тях се включиха певиците от групата за стари градски песни“ Романтика“ към Съюза на слепите, с ръководител Донка Кожухарова. Те изпяха няколко песни, сред които и авторската, посветена на Хасково на Бинка Калинова от формацията.

    Председателят на Съюза на диабетоболните в града Христина Мантарова рецитира своето стихотворение „На този свят“. Тя пожела на всички присъстващи "добро здраве и вяра в утрешния ден“.

    Много емоционален момент настана, когато на сцената излезе Христина Димитрова, за да прочете на брайл стихотворението „Циганка“. Освен нея Домът за възрастни хора със сетивни нарушения в Хасково представиха и певците Илия Илиев и Кристина Вълчева.

    Трети декември е обявен за Световен ден на хората с увреждания от Генералната асамблея на ООН през 1992 година.

    Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване.

    Посланията на този ден са различни, защото и политиките по отношение на хората с увреждания имат много лица.

    Предизвикателството на днешния ден обаче е, че той задължава всички, които говорят и обсъждат проблемите на хората с увреждания, да слагат ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини