От х:

Днес в x:

Никулден иде, Коледа – също: Инспектори проверяват храните

В навечерието на Никулден, 8 декември и Коледа Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки на ресторантьори, хотелиери и търговци. Това съобщи д-р Райна Иванова, началник-отдел "Контрол на храните" в агенцията.

За Никулден инспекторите погват не само търговците, но и производителите, всички развъдници и рибни борси заедно с инспектори на Агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА), пише Монитор. От ИАРА пък казват, че и тази година традиционно най-продаваната риба ще бъде дъговата пъстърва и шаранът. Засилените инспекции започнаха вчера и ще продължат до 6 декември включително. След това водоемите и обектите ще бъдат проверявани на принципа на официалния контрол, който регулярно инспекторите извършват.

През ноември експертите на ИАРА са извършили 1283 инспекции, при които са съставени 64 акта за установяване на административни нарушения. Иззетото количество риба за периода от 1 до 30 ноември е 953 кг. Инспекторите са конфискували 6970 метра мрежи и риболовни принадлежности, сред които шест лодки, десет въдици и два винтера.

От агенцията призовават при съмнения за безопасността на храната или за нарушени нейни качествени характеристики сигналите да се изпращат веднага на сайта на БАБХ или на горещия й телефон, за да може да се реагира много бързо.

Д- р Райна Иванова поясни, че преди да бъде одобрено едно предприятие за производство на храни по БДС, има дълга процедура, а тези за млечни продукти влизат в списък на Министерството на земеделието и храните. На този етап няма производител, на който да е отнето разрешителното, има само такива с прекратено производство по тяхно решение.

Всеки ден в агенцията постъпват сигнали от потребители. "Преобладават тези от "топлите точки" в търговските вериги за храни с изтекъл срок на годност за консумация и за неправилно или непълно етикетиране. За съжаление в много случаи потребителите не ни дават точни данни за храната. Сигнализират примерно, че преди три дни са се хранили в определен ресторант, след което са имали неразположения. Да, обаче така ние не можем да идентифицираме храните и да определим дали е коректен сигналът или не“, обясни д-р Райна Иванова.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини