От х:

Днес в x:

Паднал е товарният кораб ”Прогрес”, потвърди Роскосмос

Руското космическо ведомство Роскосмос потвърди вчера вечерта загубата на товарния космически кораб "Прогрес", прерадоха ТАСС и БТА.

Част от отломките му са паднали от височина 190 километра над сибирската република Тува. Те са изгорели в плътните слоеве на атмосферата.

Държавна комисия анализира извънредната ситуация с изстреляния вчера следобяд кораб, който трябваше да достигне Международната космическа станция (МКС) с 2,5 тона товари.

Загубата на товарния кораб няма да се отрази на нормалното функциониране на системите на станцията и на дейността на екипажа й, изтъкнаха от Роскосмос.

Вчера привечер, след като телеметричната връзка с "Прогрес МС-04" се загуби, източници от ракетно-космическия отрасъл в Русия, съобщиха неофициално, че апаратът вероятно е паднал, тъй като „двигателите на третата степен на ракетата-носител са работили недостатъчно дълго време”.

Извънредната ситуация е възникнала по-рано от отделянето на кораба от ракетата.

Специалистите проверяват ракетата-носител "Союз-У" , съобщи ТАСС. С такава ракета се планира да бъде изведен в орбита следващият товарен кораб "Прогрес МС" през февруари 2017 г.

Ако към нея има забележки, тя ще бъде заменена с друг носител.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини