От х:

Днес в x:

Каналджия изостави камион с бежанци на студа край Солун

Властите в Гърция са заловили 70 мигранти, сред които деца, в гориста местност в околностите на Солун. Те са били изоставени от български шофьор на камион.

Мигрантите, които заявили, че са от Сирия, казали пред полицията, че са преминали гръцко-турската граница и са били транспортирани до района, скрити в камион, който се управлявал от българин. Шофьорът на камиона ги оставил в гората късно вчера и те прекарали нощта в снега, съобщи  Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Електронното издание на гръцкия вестник "Прототема" посочва, че български шофьор на камион е предизвикал задръстване, след като изоставил превозното средство насред пътя. Властите в Гърция издирват шофьора, предаде "Фокус".

Гърция и нейните хуманитарни партньори се опитват днес спешно да пренастанят хиляди бежанци и мигранти, които все още се намират в палаткови лагери, на фона на студената вълна, обхванала страната. 

Върховният комисариат на ООН за бежанците посочи, че е приключил снощи евакуацията на хиляда бежанци язиди от лагер, намиращ се в подножието на планината Олимп в Северна Гърция след силни снеговалежи, заради които оставането им в лагера е било невъзможно. Обитателите на лагера, сред които много деца, са били настанени в хотели и апартаменти.

Организацията Лекари на света също критикува забавянето на страната в подготовката й за зимата във връзка с мигрантите. Сега проблемът е сериозен в повече от десет лагера в северната част на страната и в планинските зони, където температурите паднаха под нулата от началото на седмицата. 

В очакване на пренастаняване или инсталиране на отоплени сглобяеми къщи, хуманитарните организации полагат усилия да раздават одеяла и топли дрехи на бежанците. 

Островите в източната част на Егейско море, където са блокирани над 16 000 бежанци и мигранти, подлежащи на връщане в Турция, съгласно споразумението ЕС-Анкара за миграцията, не са пощадени от лошите метеорологични условия с бурни ветрове и поройни дъждове.

Коментари в сайта

Последни новини