От х:

Днес в x:

Общинският съвет в Смолян одобри рефинансирането на заема от 4 млн. лева към държавата

След около 60 минутни дебати, които преминаха без сериозни атаки от страна на опозицията, Общинският съвет одобри предложението на кмета Николай Мелемов да се изтегли безлихвен заем от близо 4 млн. лева от държавата.

Извънредното заседание беше свикано спешно от градоначалника, тъй като в края на ноември изтича срока за погасяване на заема, взет преди две години от националния бюджет. Мелемов поясни, че не се взема нов заем, а един вид се удължава срока с още една година за погасяване на стария, тъй като с парите ще се рефинансира задължението към държавата, което Община Смолян няма как да върне, а ще текат лихви, ако не се погаси навреме по някакъв начин. Общината продължава да се намира във финансово затруднение и с оглед недопускане на утежняването на бюджета за 2017 г. с допълнителни санкции, Мелемов настоя Общинският съвет да даде съгласие за предоставянето на безлихвен заем за рефинансиране на стария.

Съветникът от БСП Димитър Кръстанов поиска да се даде информация за какво ще се харчат парите, докато колегата му от БСП Стефан Сабрутев настоя да се даде справка за какво са похарчени средствата още през 2014г. когато е изтеглен. В крайна сметка, общинарите гласуваха парите да се вземат за рефинансиране на старото задължение от 3950 000 лв. с 15 гласа „за“ на ГЕРБ и ДПС и 10 гласа „въздържал се“ от присъстващите на заседанието съветници от КРОС и БСП.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини