От х:

Днес в x:

Откриха океан на 1000 км под повърхността на Земята

В недрата на нашата планета има огромно количество вода - в пъти повече от обема на Световния океан. Как е попаднала там и каква е ролята ѝ при формирането на Земята може само да се гадае. В крайна сметка учените знаят много малко за вътрешността на Земята, но към 2016 год са убедени в съществуването на океан под повърхността на Плутон.

Все пак от 2014 год има достоверни данни за изобилието на вода в земната мантия. Досега се смяташе, че има такива водни резервоари на дълбочина до 400-600 км, но диамант, изхвърлен от вулкан в Бразилия преди 90 млн. години, доказва, че вода има и на 1000 км от повърхността.

Откритието е дело на екип от Северозападния университет в Ивънстън, щата Илинойс. Ако не беше толкова дълбоко в Земята, всички щяхме да сме потънали, казва Стив Джейкъбсън от екипа изследователи.

Инфрачервената микроскопия показва, че при формирането на диаманта е имало хидроксилни йони, които са попаднали в минерала заедно с водата и примесите. Примесите в този диамант били от ферипериклаз (магнезиовюстит) който представлява 1/5 от състава на долната мантия - на дълбочина между 660 и 2900 километра. Резултатите от изследването са публикувани в Lithos.

По състава на примесите в елмаза учените правят извода, че той се е образувал на дълбочина около 1000 км. Затова те са сигурни, че "затворена" в минералите подземна вода има и в най-дълбоките слоеве на мантията.

Водата влияе на електропроводимостта на мантията и на нейната подвижност. Макар учените да не могат да обяснят нейното наличие там, те смятат, че вероятно подземната вода се е е образувала при формирането на Земята.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    Хайдут Неделю - Падишаха
    0 0
    13:15, 30 ное 2016
    Библейска.
    При наличието на толкова несправедливости, войни и Големи Балами на Земята, естествено че ни чака Потоп в един момент.
Последни новини