От х:

Днес в x:

Учени създадоха синтетични мускули от найлонови влакна

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили синтетични мускули от найлонови влакна. Те се оказват изненадващо лесно решение за създаването на изкуствени мускули и могат да се произвеждат лесно и са много ефективни.

Учените са тествали различни материали и са открили, че обикновените найлонови влакна всъщност са много подходящи. Когато се нагреят, те се свиват по дължина, но разширяват диаметъра си. Това ги прави много подходящи за вдигане на тежести нагоре например.

След това специалистите са променили формата им от кръгла в квадратна и са открили, че това позволява контролиране на посоката на движението на нишката, особено когато се нагрява от определена страна. Самото нагряване пък може да бъде осъществявано чрез електричество, химични реакции и дори лазери. Всичко това позволява да се нагрява не само определена страна, но и място на нишката, което допълнително увеличава възможностите за контрол на движението й.

Всяка нишка е и доста здрава. Може да издържи 100 000 цикъла на нагряване и свиване. Освен това може да се свива 17 пъти в секунда, което я прави подходяща и за доста бързи машини.

Разработката не цели да заменя мускулите в човешкото тяло, например при травма. Тя е насочена към индустрията, където може да има много потенциални приложения. Те могат да се използват в машини за производство, в медицината, в роботи. Има възможност да се приложат и в модата като дрехи с универсален размер, който автоматично застава по тялото. За сега обаче всичко това е още далеч, тъй като разработката на учените все още не е напълно завършена.

Източник: http://www.vesti.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини