От х:

Днес в x:

Швейцарците гласуват за бързо затваряне на ядрените си централи

Днес швейцарците ще се произнесат на референдум за скоростно закриване на ядрените мощности в страната. Графикът предвижда още догодина да бъдат затворени три от петте реактора, предаде Франс прес.

Още преди пет години Швейцария реши да се откаже от енергията, произвеждана в АЕЦ. Няколко месеца след ядрената катастрофа в японската АЕЦ "Фукушима", предизвикана от земетресението и цунамито през март 2011 година, властите в Конфедерацията решиха поетапно да затворят ядрените централи, без обаче да определят точен график.

Целта на правителството е да спре експлоатацията на петте реактора, произвеждащи около една трета от електроенергията в Швейцария, като това да стане поетапно с наближаването на края на експлоатационния им период, без да бъдат заменяни.

Всички швейцарски АЕЦ обаче действат с лицензи, позволяващи им да продължат производството си, при условие че отговарят на критериите за безопасност.

Ето защо преди пет години Зелената партия поде инициатива за референдум, на който хората да изразят мнението си по предложението за ограничаване живота на ядрените реактори до 45 години.

Ако подкрепата за референдума надделее, АЕЦ "Бецнау", действаща от 47 години в северния кантон Ааргау, близо до германската граница, ще бъде затворена още догодина. В момента двата й реактора са спрени за ремонт.

Това е най-старата ядрена централа в света, след като през 2012 година беше спрян реакторът на британската АЕЦ "Олдсбъри".

Централата в Мюлеберг в кантона Берн, пусната в експлоатация през 1972 година, също трябва да спре работа догодина, ако инициативата на Зелените получи достатъчно подкрепа. Централите в Гьосген и Лайбщат ще трябва да спрат дейността си през 2024 и 2029 година.

Швейцарското правителство подкрепя постепенното спиране на ядрените инсталации, но е категорично против инициативата, която според него ще доведе до предсрочно спиране на реактори. В официален доклад е посочено, че "ще бъде невъзможно да се компенсира навреме отказът от ядрена енергия чрез електричество, произведено в Швейцария от възобновяеми източници, така че ще се наложи внос на големи количества ток през следващите години. Това не само ще отслаби сигурността на доставките, но и противоречи на екологичния здрав разум, тъй като внасяното от чужбина електричество често се произвежда от централи на въглища.

Според социологическо проучване от миналата седмица 48 процента от швейцарците подкрепят инициативата, ппротивниците й са 46 на сто.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини