От х:

Днес в x:

Отиде си бащата на МиГ-29

Вано (Иван) Микоян, един от инженерите, създавали бойни самолети МиГ за въоръжените сили на СССР и Русия, почина на 89 години в Москва, съобщиха от конструкторското бюро. Микоян е известен най-вече като създател на МиГ-29 - влезлият на въоръжение през 80-те години съветски отговор на американските F-15 и F-16.


Моделът се използва и до днес в руската армия и военновъздушните сили на няколко държави, включително България. За разработването му два пъти е удостояван с държавна премие на СССР.

Той е син на Анастас Микоян - член на политбюро на КПСС и първи вицепремиер на СССР. Вано цял живот работи в конструкторското бюро, основано през 1939г. от чичо му Артьом Микоян като "Микоян и Гуревич". Вано се издигна до главен инженер, и заместник на главния конструктор, а до края на живота си бе съветник на Руската самолетостроителна корпорация "МиГ".

По данни на компанията до днес са произведени над 1600 броя МиГ-29.

Последният път, когато този самолет попадна в новините, бе инцидент край бреговете на Сирия с авионосещия кораб "Адмирал Кузнецов". Един от самолетите падна в морето, пилотът катапултира и бе спасен, а по-късно руски медии съобщиха, че причината най-вероятно е, че МиГ-29 е останал без гориво, докато изчаква да разчистят пистата за кацане на борда.

Източник: http://frognews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини