От х:

Днес в x:

Размирици в бежанския лагер в Харманли. Преглед на печата

Вълненията в бежанския център в Харманли са сред водещите теми на петъчните вестници.

"Напрежението в бежанския лагер в Харманли отново ескалира, съобщи bTV... Задържани са над 200 мигранти, а 14 полицаи са ранени. Сред тях няма тежко пострадали, служителите на реда са получили лекарска помощ, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. Няма информация дали сред настанените в лагера има пострадали. Напрежението е започнало около 19:45 ч., когато внезапно в лагера са се струпали полицейски части. Вътре голяма група мигранти са се събрали и са запалили огън. Те построили импровизирана барикада с част от контейнерите като щит между тях и полицията. По-рано главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че са задържани най-отявлените нарушители и спрямо тях ще започнат необходимите действия. По думите му полицаите са използвали водни оръдия, халосни и гумени патрони, помощни средства, но не и сълзотворен газ, както беше първоначалната информация. "Размириците по никакъв начин не се провокират или предизвикват то служителите на МВР. Ако някой има желание да предизвиква размирици, служителите на МВР ще отговорят с необходимата сила", категоричен е Костов. Пред лагера са се събрали недоволни жители на Харманли, сред които има и майки с деца. В началото на седмицата беше обявено, че лагерът се поставя под карантина заради опасенията на местните хора, че мигрантите носят кожни болести, сред които - краста и лайшманиоза. Има и заболели от малария. Бунтът на мигрантите избухна днес по обяд. На място веднага бяха изпратени екипи на полицията и жандармерията. Исканията на чужденците са лагерът отново да бъде от отворен тип и да могат спокойно да се разхождат в Харманли. Властите официално подчертаха, че няма медицински причини да затварят лагера, но го правят в отговор на протестите на жителите на Харманли." - в. "24 часа".

"От МВР подозират, че размириците са плод на умишлена провокация. Според Георги Костов, част от обитателите на центъра са ескалирали напрежението, за да влязат във вечерните новинарски емисии. "Вътре беше канонада. Тези хора унищожиха множество държавно имущество и извършиха действия, застрашаващи живота и здравето на всички колеги", коментира той. "Колегите бяха подготвени за реакция дори при ескалирало напрежения. Явно протестиращите бяха направили организация, така че в тъмната част на денонощието и във време, съвпадащо с вашите емисии (на медиите - бел.ред.) да предизвикат ескалация на напрежение, така че да дадат послание за несигурност в обществото", допълни още Костов. По думите му, през цялото време жените и децата са били по стаите. "Полицаите ще останат докато е необходимо и докато не въдворим ред", заяви Костов...
Бежанците няколко пъти се опитаха да напуснат центъра, наложи се жандармерията да ги изтласка вътре. После мигрантите започнаха да хвърлят камъни. След като бяха предупредени да не го правят, се наложи силите на реда да използваха водно оръдие. Бежанците запалиха огньове и след кратко стълкновение със силите на реда, бяха изтласкани в лагера, но заради огъня се наложи на мястото да пристигне пожарна и линейка. В началото на седмицата беше обявено, че лагерът се поставя под карантина заради опасенията на местните хора, че мигрантите носят кожни болести..." - в. "Труд".

"Водят се преговори с Европейската комисия половината от регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли да стане от затворен тип, съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова, цитирана от БТА. От думите ѝ се разбра, че за да бъде превърнат половината лагер в "закрит" има определени условия, на които търсещите убежище трябва да отговарят. Тя увери, че на кандидатстващите за хуманитарен статут ще получат всичко необходимо до приключването на медицинския скриниг и отмяната на режима, който ограничава излизането от лагера. Първанова пристигна в Харманли днес следобед, за да преговаря с протестиращите мигранти. По-рано те вдигнаха бунт, палейки автомобилни гуми и замеряйки полицията с камъни, недоволни от наложената им от три дни карантина и забрана да напускат центъра. "Разбрахме се като начало да угасят огньовете. Мисля, че напрежението се успокоява", заяви Петя Първанова при излизането си от центъра. Тя обясни, че щетите от бунта са изпочупени прозорци на столовата и на новия регистрационен център. От понеделник започва изпълнението на график за посещение на екип от специалисти от седем болници, каза още Първанова. Тя посочи, че бежанският център не е огнище на зараза и припомни, че това е установено от медицински екип още преди две седмици. Въпреки това, към момента приемът на бежанци в центъра в Харманли е преустановен." - в. "Дневник".

Съставянето на нов кабинет също е сред актуалните теми.

"ГЕРБ няма да подкрепи евентуално експертно правителство на Патриотите". Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова пред Нова телевизия. Тя бе категорична, че водещата политическа сила няма да застане зад кабинет на Патриотичния фронт, дори повечето му членове да бъдат от ГЕРБ. Една от причините - в сряда Красимир Каракачанов и Валери Симеонов заявиха, че в никакъв случай няма да изберат Бойко Борисов за служебен премиер. "Не може да съществува политическо тяло без глава", каза Бъчварова..." - в. "Стандарт".

"Предсрочният парламентарен вот остава безалтернативен - това показват приключилите вчера консултации на политическите сили с президента. Последната възможност Росен Плевнелиев да убеди партиите за ново правителство, излъчено от това НС, е във вторник на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Засега само три от малките групи в НС се оказаха "за" сформиране на ново правителство в рамките на този парламент, но те не могат да съберат необходимата подкрепа за това. След Патриотичния фронт (ПФ) и БДЦ вчера и лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира, че парламентът продължава да е дееспособен и че той може да събере мнозинство за нов кабинет. "Сметките са въпрос на преосмисляне на прекалено бързите и нервни реакции на по-големите политически сили. Виждам как първата и втората някак си избързват да кажат, че този парламент се е изчерпал и няма никаква възможност", заяви Сидеров. На противоположна теза застана АБВ. Според зам.-шефа на партията Румен Петков държавният глава трябва час по-скоро да състави служебен кабинет. "Нашето убеждение е, че това НС не може да излъчи ново правителство при декларацията на ГЕРБ, БСП и ДПС, че няма да подкрепят такова", бе категоричен Петков..." - в. "Сега".

"Вицепремиерката по еврофондовете от двете досегашни служебни правителства на Росен Плевнелиев - Илияна Цанова, почти сигурно ще бъде посочена от него за министър-председател в третия му кабинет, научи "24 часа" от източници на "Дондуков" 2. Цанова била избрана от Плевнелиев заради това, че е технократ, а и двете ѝ досегашни участия показали, че си поставя ясни цели и ги изпълнява. След 22 януари новият президент има право да подмени състава на излъчения от предшественика му служебен кабинет, след като разпусне парламента и насрочи избори за НС. Именно второто служебно правителство трябва да ги подготви, а има индикации, че Радев е склонен да остави Цанова. Така щяла да бъде спестена допълнителна нестабилност, а и да бъде изпълнена забраната на Бойко Борисов и Корнелия Нинова хора от ГЕРБ и БСП да участват в служебни кабинети. Цанова в момента е зам.-шеф на плана "Юнкер" и е изключително добре приета в Брюксел - още един мотив да се спре върху нея..." - в. "24 часа".

Вестниците съобщават също, че комунистическият режим ще бъде изучаван в учебниците.

"Периодът от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. ще се изучава в учебниците. Това реши парламентът, след като прие на първо четене законопроект за промяна на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, съобщава "Фокус". Така тоталитарният режим ще влезе в учебниците и учебните помагала на училищата и университетите. Според промените този период от българската история трябва да получи обективно отразяване. За промените в закона гласуваха 104 народни представители. 46 пък бяха против, а трима се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ДПС и БДЦ-Народен съюз. Против бяха от БСП, АБВ и "Атака". В законопроекта има още един важен момент - от публичните места ще бъдат премахнати всички лозунги, снимки, знаци, предмети и паметници, които са създадени през комунистическия режим в негова възхвала. Забраната ще важи и за всичко свързано с Българската комунистическа партия (БКП) и нейните ръководни функционери. Ако определени предмети, знаци или сгради не могат да бъдат премахнати, то тогава пред тях ще се поставя табела с надпис, че комунистическият режим е обявен за престъпен със закон. Премахнатите паметници ще могат да се даряват на Музея за социалистическо изкуство. Ако символите не бъдат премахнати, глобите са 200 лв. за физическо лице и 2000 лв. за юридическо." - в. "Дневник".

"От 200 до 2000 лв. глоба за комунистически символи предвиждат поправки в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Промените бяха гласувани вчера на първо четене след близо три часа дебати в парламента. Всички държавни, местни управници и физически лица ще трябва да премахват от територията, на която са собственици, надписи, паметници, символи и лозунги, създадени през комунистическия режим в негова възхвала. Премахнатите паметници могат да бъдат предоставени на Музея на социалистическото изкуство. Друга промяна в закона предвижда периодът от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. да влезе в учебниците и учебните помагала и да се изучава в училище. Измененията в закона бяха приети с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок и част от Патриотичния фронт (общо 104 бяха "за"), "против" бяха 46 народни представители от БСП, АБВ и патриотите. Проектът бе внесен от депутатите Методи Андреев, Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков. ДПС направи уговорката, че подкрепя законовата промяна заради един-единствен текст - за изучаването на комунистическия режим в училище. От БСП заявиха,че рискувайки да бъдат глобени, ще продължат да тачат паметниците на антифашисти и партизани и ще полагат цветя." - в. "Труд".

Всекидневниците информират и за оставката на директора на онкодиспансера в Пловдив.

"Директорът на пловдивския онкодиспансер Красимир Вальов бе принуден да подаде оставка и вчера тя беше приета от общинския съвет в града. Оставката му беше поискана първо от здравния министър Петър Москов, а след това и лично от премиера в оставка Бойко Борисов, който обяви, че е разпоредил на ГЕРБ Пловдив ръководството на болницата да се отстрани. До смяната се стигна, след като "Господари на ефира" показа 5 случая на жени, на които в общинския онкодиспансер са отстранени органи - ненужно или операциите са били по-радикални от необходимото. Последва проверка на агенция "Медицински одит", според която подобни случаи всъщност са осем, която беше пратена и на прокуратурата. Назначена беше и цялостна проверка на дейността на лечебното заведение. Министър Москов отне за 2 години правата на патолога Петко Маслев и заплаши, че ще отнеме разрешителното на цялата болница, ако ръководството му не бъде сменено. Вчера пред Нова телевизия премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че е предприел чрез здравния министър няколко действия - одит в лечебното заведение, проверка на инспектората на здравното министерство. "Сега са възложени експертизи върху всички тези чудовищни неща, ако се окажат верни. Ако се установи, че всичко е така, тези хора трябва да получат много тежка наказателна отговорност", посочи той. Разпоредил съм на организацията на ГЕРБ в Пловдив категорично да настоява да се отстрани това ръководство на болницата, докато тече прокурорската проверка. Ако гласуват различно, от това, което съм им разпоредил - те просто не са мои общински съветници вече", каза още премиерът. Все още обаче не са оповестени данни от цялостната проверка на болницата, публично не е показван и докладът от конкретните случаи, заради които беше наказан Петко Маслев. Вчера общинарите в Пловдив приеха оставката на директора Вальов..." - в. "Сега".

"Пловдивският Общински съвет гласува оставката на управителя на онкологичния център д-р Красимир Вальов. До това се стигна след разследване на "Господари на ефира" и по препоръка на здравния министър в оставка Петър Москов заради установени случаи на неправомерно извършвани операции след погрешно поставени диагнози. Медици и пациенти на центъра протестираха пред сградата на местния парламент в защита на ръководството. По време на сесията, на която като първа точка от дневния ред се гледаше освобождаването на д-р Красимир Вальов, кметът Иван Тотев не можа да се сдържи и се разплака, съобщи "Марица". А след това се опълчи на премиера Бойко Борисов: "Досега не сме дали повод на лекарите да мислят, че не сме зад тях, въпреки че сме подложени на чудовищен натиск. Неморално е да се поставят условия да бъде освободен директор", коментира Тотев, цитиран от БНР-Пловдив. Оставката на Вальов бе поискана и от премиера пред ден. Залата беше окупирана от над 300 лекари и пациенти в защита на д-р Вальов. На микрофона медици и болни говориха за икономическата атака , която се води срещу Онкодиспансера в полза на частни клиники. Някои дори буквално цитираха, че министърът и предаването "Господари на ефира" обслужват частния Онкодиспансер в Панагюрище. Общинските съветници Николай Радев, Пепа Деведжиева, Спас Гърневски, д-р Лилия Учкунова, Дани Каназирева и Георги Колев твърдо заявиха подкрепата си за Онкодиспансера и д-р Вальов. С прегракнал от вълнение глас кметът Иван Тотев обясни, че администрацията е била подложена на невероятен натиск и в случая става дума за нечовешка , злобна атака, която се повтаря през вечер. "Става нещо подобно на лечение чрез пиявици. Тези пиявици са ни захапали и не пускат. Има нещо скрито, което всички знаем, но не искам да го произнасям на глас", каза Тотев. Той допълни, че д-р Вальов сам си е подал оставка. Гласът на кмета се разтрепери и той излезе от залата. Заради атаката , продължила цял месец, д-р Красимир Вальов е получил микроинсулт." - в. "Стандарт".

Всекидневниците поместват публикации и за пристигането на мощи на св. Климент Охридски у нас.

"Вчера за трети път България посрещна честната глава на Свети Климент Охридски. Светинята идва по случай навършването на 1100 години от успението на светеца. По този повод гръцка църковна делегация, начело с митрополита на Верия, Науса и Кампания - Пантелеймон, донесе у нас за поклонение мощите на светеца. Те бяха посрещнати от Негово Светейшество патриарх Неофит и митрополитите, а след това с литийно шествие се отправиха към "Св. Александър Невски"... В петък от 9 часа ще започне тържественото богослужение, на което ще присъстват всичките митрополити от Светия Синод, както и гостите от съседна Гърция..." - в. "Стандарт".

"Мощи на Св. Климент Охридски са изложени за поклонение в катедралния храм "Св. Александър Невски" в столицата. Те бяха пренесени с литийно шествие от сградата на Светия Синод и посрещнати от патриарх Неофит. Мощите ще останат за поклонение в храма, който ще остане отворен и след полунощ, докато има желаещи да се поклонят на светинята. През настоящата 2016 г. се навършват 1100 години от успението на св. Климент Охридски. По този повод в страната ни гръцка църковна делегация начело с митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон ще донесе за поклонение честната глава на светеца, съобщиха по-рано от Светия Синод. Мощите на свети Климент Охридски пристигат от гръцкия манастир "Св. Йоан Кръстител", който се намира на няколко километра от град Верия, близо до Солун. Той е древен монашески център известен и почитан както заради светците, живели в него, така и заради мощите на свети Климент Охридски. Част от мощите на свети Климент Охридски се съхраняват в манастира "Св. Пантелеймон" в гр. Охрид, Македония. В България частици от мощите на светеца се съхраняват в едноименния храм в Пловдив, както и в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски"..." - в. "Труд".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини