От х:

Днес в x:

Слонове изпращат SMS-и

В Кения слоновете-мародери, представляващи серьозна заплаха за селското стопанство, вече сами предупреждават хората за своето нежелано появяване, като изпращат текстови съобщения, пише Daily Telegraph.

Това стана възможно благодарение на специални "спътникови" нашийници, които са своеобразно устройство за следене на животните.

Цената на такъв нашийник е 2 500 британски лири.

Във всеки нашийник е вградена обикновена SIM-карта, каквито се използват в мобилните телефони.

На кръгъл час на централния сървър на специална служба в Найроби постъпват текстови съобщения с данни за това къде точно се намират в този момент слоновете.

Ако се окаже, че са в контролирана зона -селскостопанските участъци, на мястото незабавно се изпращат "рейнджъри", които с устройства с ярки фарове и шумови ефекти плашат гигантите.

Нашийници се слагат само на "животните-рецидивисти", които нееднократно са посягали на фермерските земи и са унищожавали реколтата.

Програмата се осъществява под егидата на организацията "Спасете слоновете", регистрирана във Великобритания и базирана в Кения.

Мобилната технология освен това пази слоновете и от бракониери, както и от гнева на местните селяни, които често си отмъщават на животните за техните инвазии в земите им.



Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини