От х:

Днес в x:

КФН предупреди за 52 посредника без лиценз

КФН публикува списък с дружества, които не са лицензирани от комисията и нямат право да извършват тази дейност. Парите в тези дружества не са гарантирани.

Комисията предупреждава потенциалните инвеститори и всички заинтересовани лица за дружества, които нямат право да предоставят инвестиционни услуги и да извършват инвестиционни дейности, сред които са приемане и предаване на нареждания на клиенти за сключване на сделки с финансови инструменти, сключване на сделки с финансови инструменти от името и за сметка на клиенти, предоставяне на инвестиционни консултации, управлението на портфейли, включително чрез електронни платформи за търговия.

Списъкът, качен на сайта на комисията, включва 52 дружества, предоставящи услуги без лиценз.

От КФН предупреждават инвеститорите, че при сключване на договори за предоставяне на инвестиционни услуги и подаване на нареждания за сключване на сделки с финансови инструменти, включително при предоставяне на парични средства или финансови инструменти за доверително управление с дружества, които не са лицензирани от КФН или от компетентния орган на друга държава членка, могат да бъдат измамени и да понесат значителни финансови загуби.

Предоставените финансови инструменти и парични средства от инвеститорите на дружества, които не са лицензирани и съответно контролирани от КФН, не са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите (ФКИ).

За да защитят интереса си, гражданите, които желаят да инвестират във финансови инструменти и парични средства чрез сключване на сделки или посредством доверително управление, е необходимо първо да проверят дали съответното дружество е лицензирано от КФН и има право, съгласно издадения лиценз да предоставя съответната услуга на клиенти, подчертават от Комисията.

В същото време КФН обръща специално внимание на това, че дружества, лицензирани като инвестиционни посредници в държави извън Европейския съюз, не могат да предоставят инвестиционни услуги на територията на България, без да имат издаден лиценз от КФН за това и без да бъдат вписани във водения от КФН регистър.

Актуалните списъци с инвестиционните посредници, управляващите дружества и инвестиционните посредници от държави членки, имащи право да предоставят инвестиционни услуги нас, можете да видите на сайта на Комисията.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини