От х:

Днес в x:

Разкриха тайната на древния магически амулет от Мергарх

Мергарх (Mehrgarh) се намира на територият на днешен Пакистан. Селището е възникнало преди близо 10 хилядолетия и е едно от най-древните свидетелства за съществуването на селско стопанаство и земеделие в Югоизточна Азия. Смята се, че тук се е зародила третата велика цивилизация на Стария свят - Харапската. Египетската и месопотамската са възникнали по-рано, но харапската е обхващала по-голяма територия.

Сред находките от Мергарх е и един амулет, за който археолозите до момента не можеха да кажат как е бил изработен. Той е на 6000 години. Представлява малко колело с диаметър 2 см с шест радиални спици. Структурата му вече е изучавана преди няколко години, но технологията по която е създаден амулета си оставаше загадка. Корозията е увредила артефакта от повърхността до сърцевината му, показала рентгенографията тогава. Освен това учените използвали електронна сканираща мкроскопия, която показала единствено, че амулетът е лят, а не направен от споени части. Как точно е отлят амулетът от Мергарх обаче си оставало загадка. Ако е бил използван метален калъп, амулетът би се повредил при изважднето от него. 

Сега учните използвали френския ускорител на електрони - синхротрона SOLEIL, Амулетът бил подложен на неговото облъчване, а след това със специален микроскоп, който улава целия спектър на лъчението на предмета, учените направили анализ на светенето на възбудените електрони в молекулите на артефакта.

В публикацията за своето изследване учените правят извода, че амулетът от Мергарс е най-ранният известен предмет, отлят чрез восъчен модел. Материалът, използван за изработката му не е бронз, а много чиста мед. От восък древните изработвали много сложната форма на предмета, след това облепяли с глина, като при нагряване восъкът изтичал и оставал глиненият калъп. В него отливали медния предмет, а калъпът впоследствие бивал счупван. Тази технология не просъществувала и не получила развитие впоследствие, но с нея по това време били изработени артефакти със сложна форма - уникати със спиритично или ритуално предназначение. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини