От х:

Днес в x:

"Ислямска държава" екзекутирала 300 бивши полицаи край Мосул

""Ислямска държава" е екзекутирала над 300 бивши полицаи в близост до Мосул, съобщават от правозащитната организация "Хюман райтс уоч", цитирани от Ройтерс. 

Смята се, че убитите са били заровени в масовия гроб, който иракската армия откри на 7 ноември. 

Според организацията бившите полицаи са били отделени от около 2000 души от близките сега и били принудени да се придвижват заедно с джихадистите на север към Мосул в края на миналия месец. 

Очевидец разказва, че е видял как ислямистите транспортират 100-125 мъже, някои от които разпознал като бивши полицаи, покрай училище по земеделие до разкрития масов гроб. Минути по-късно чул стрелба и викове. Същото се повторило на следващата вечер, 29 октомври, когато по думите му били убити между 130 и 145 мъже. Друг свидетел разказва, че е чул продължаваща няколко минути стрелба от автоматично оръжие три поредни вечери.

"Това е поредно доказателство за масово убийство от страна на ИДИЛ на бивши служители на реда в и около Мосул. ИДИЛ трябва да бъдат държани отговорни за тези престъпления срещу човечеството", заявява заместник-директора на "Хюман райтс уоч" за Близкия изток Джо Сторк.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини