От х:

Днес в x:

Борисов: Максимумът на правителството беше една година

Животът на второто правителство на Бойко Борисов бил една година и падането му е било очаквано още при местните избори. Това каза премиерът Бойко Борисов след консултациите при президента Росен Плевнелиев. Това, което е задържало правителството на власт, е била победата на местните избори.

Не си пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя, едно е да говориш, друго е да управляваш - така Бойко Борисов коментира БСП след изборите.

Лидерът на ГЕРБ пред журналисти след края на консултациите с президента заради подадената оставка на правителството. Росен Плевнелиев заяви, че си запазва правото след тях да свика извънреден КСНС.

На въпрос дали президентът го е убедил да вземе проучвателен мандат за съставяне на нов кабинет в рамките на това Народно събрание, той отговори: 

"Така или иначе ни се полага по Конституция, но като слушах вчера тези, които се обявяваха публично, че уж ни подкрепят, не виждам никакъв шанс. Пък и вчера казах, че щеше да стане невъзможно приемането на бюджета и това щеше да се случи (да подаде оставка - б.р.). Преди 2 години бяхме в същата хипотеза на остро политическо противопоставяне, тогава знаех, че залагам партията, залагаме си авторитета и ще има един насипен парламент".

Борисов заяви още, че не може да говори от името на другите партии, но подчерта:

"Има мнозинство в парламента, ясно изразено при изборите от гласовете има. Ако искат, могат да работят, ако не искат - виждате всички от ГЕРБ са там, за да приемем бюджета на държавата. Ако искат да го подкрепят - да го подкрепят. Максимален кворум търсим, за да можем да го приемем", допълни Борисов 

Той призова Росен Плевнелиев и Румен Радев да седнат и да направят служебно правителство и "да ходим на предсрочни избори". 

"Аз не искам да участваме, това заявих и на президента. Той има прекрасни взаимоотношения с новоизбрания президент – да седнат и да направят едно служебно правителство, защото чисто технологично, само ако си представите ново служебно правителство с един премиер, после с друг, самото НСО с двама президенти, с две дами, с двама вицепрезиденти, просто това са огромни пари. Г-н Радев си пожела цялата власт и сега Господ му я даде - каквото иска може да прави, без никаква съпротива и без никаква опозиция. Защо БСП да не носят цялата отговорност сега, да си направят правителство", каза още Борисов. 

Той бе категоричен, че предсрочните избори трябва да бъдат по нови изборни правила. 

Никога не съм казвал, че кметовете ще си дават оставките, допълни още Борисов. В нощта на изборите той заяви, че ще потърси отговорност за изборната загуба от кметовете на ГЕРБ. Днес обаче поясни, че не е очаквал оставки, а просто е получил сигнали, че на места не се работи добре.

За ген. Радев и падналия самолет 

Попитан дали има информация за провалено българско НАТО-вско учение през 2012 година под ръководството на Румен Радев с изгорял МиГ-29, премиерът, чиято оставка вчера беше приета, отговори: 

„Мина кампанията и сега почнахте да питате. То не е някаква секретна информация. Как сега сте научили? 2012 г. си спомням, че даже бяхме на МС, когато дойде съобщението, че ни е паднал за 100 млн. лв. самолет МиГ-29“. 

В отговор на въпрос защо тогава е бил издигнат Радев, а не наказан, Борисов каза, че и други самолети са падали. 

„Но вижте – народът си е дал гласа. Аз се съобразявам с гласа на народа. Сега дават само самолети, които излитат, ще дойде време да дават купчините желязо на падналите самолети“, каза още лидерът на ГЕРБ. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    За
    Завряния зет от Книжовник
    3 -7
    16:27, 17 ное 2016
    ТКоя не се научи да говори каквото трябва а като ж... Виж коментара
  • 2
    То
    Тома неверни
    2 -2
    19:03, 17 ное 2016
    А се заври там от кадето си и зпълзял 👎.Червен трол
    • То
      Тома верни
      0 -1
      21:49, 17 ное 2016
      А ти защо не се навреш на кучето си в г**а ?
Последни новини