От х:

Днес в x:

28-те в ЕС договориха бюджета за 2017 г. - €158 млрд.

Представители на ЕП и държавите-членки постигнаха компромис за бюджета на ЕС за следващата година. Договорените плащания са за близо 158 милиарда евро.

Бюджетът се увеличава с 11 на сто спрямо текущата година. Почти половината от разходите през 2017 отиват по мерки за стимулиране на икономическия растеж – 53,59 милиарда се заделят за структурните фондове, на които България е основен бенефициент, а 2,7 милиарда се дават на инвестиционния фонд по плана "Юнкер" за привличане на частни капитали, съобщи БНР. 

Почти 6 милиарда е бюджетът на ЕС за подсилване на външните граници и справяне с бежанската криза. Половината от тях обаче отиват за държави извън Съюза, които са първоизточникът на миграцията. Фермерите ще получат около 43 милиарда – по-малко, отколкото настояваха евродепутатите, заради кризата в млечния сектор и животновъдството. 

За сметка на това се увеличават парите за образование и наука като например за програмата за студентски пътувания "Еразъм Плюс" или "Хоризонт 2020". Половин милиард остава сумата за помощ на безработните младежи. 

В крайна сметка същественото е как се харчат парите – горда съм, че не само цифрите в бюджета са увеличени, но и качеството на програмите, каза след последните си 18-часови преговори по бюджета комисарят в оставка Кристалина Георгиева. 

Резултатите от помирителната процедура надмина очакванията ни, изтъкна председателят на парламентарната бюджетна комисия Жан Артюи. 

Разбихме лошата традиция всяка година да се проваляме с одобрението на бюджета, каза Иван Лесяй, държавен секретар на Словашкото министерство на финансите. 

Предстои бюджетът формално да бъде одобрен с две гласувания в Съвета на министрите и в Европейския парламент.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини