От х:

Днес в x:

Мая Манолова иска проверка за заразите в бежанския лагер в Харманли

Омбудсманът Мая Манолова настоява пред здравния министър Петър Москов и председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първановаза незабавни проверки в бежанския лагер в Хармани , при които да се направят здравни консултации на настанените там.

Омбудсманът настоява още и да се подобрят и хигиенно-битовите условия в стаите на чужденците.

Мая Манолова е изпратила екип от експерти на институцията в  бежанския център след жалба на гражданка, в която тя твърди, че много от търсещите международна закрила се разхождат безпрепятствено из града с видими рани и обриви по ръцете и краката и представляват заплаха за здравето на местното население.

Като Национален превантивен механизъм омбудсманът следи за спазване правата на лицата търсещи закрила у нас, но като национален обществен защитник има пряк ангажимент да съблюдава интересите, безопасността и здравето на българските граждани, се съобщава на официалната интернет страница на на омбудсмана.

Екипът, изпратен от Манолова инспектира ситуацаията в регистрационно- приемателния център в Харманли.

Експертите са посетили халета № 9, 10 и 11, където са засекли лоши хигиенно-битови условия в стаите. На място те разговаряха както с лицата, търсещи закрила, така и с медицинския състав в Здравната служба. От думите на лекарите става ясно, че в центъра има хора с различни кожни заболявания.

Затова и в изпратените препоръки от Мая Манолова към отговорните институции, тя призова в спешен порядък да организират екип от лекари, специалисти – инфекционисти и дерматолози, паразитолози, които на място да извършат изследвания и поставят точна диагноза на кожните заболявания.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини