От х:

Днес в x:

Зоохипотеза: защо извънземните избягват Земята ?

През 1950, физикът Енрико Ферми зададе един много важен въпрос по време на обяд в Националната лаборатория Лос Алмос. Като се има предвид огромния брой на галактиките, броят на звездите в галактиките и броят на планетите, обикалящи около звездите, е напълно възможно да съществува извънземен живот.

И така, къде са всички ?

Този въпрос, известен като Парадокс на Ферми, озадачава всички, защото звучи логично, като се има предвид колко необятна е вселената. И въпреки че съществуват множество хипотези, една от най-открояващите се и най-провокативните е зоохипотезата.

Тя се появи през 1973, нейн автор е радиоастрономът Джон Бол. Той твърди, че е напълно възможно да съществуват интелигентни извънземни, които обаче ни игнорират, принуждавайки ни да живеем в нещо като космически зоопарк или резерват за диви животни, където имат възможност да следят действията ни, без да ни безпокоят.

С други думи, тази хипотеза предполага наличието на извънземен живот, но допуска, че той е толкова напреднал, че или не иска да влияе на примитивното ни общество, или знае, че не трябва да се забърква с други форми на интелигентен живот.

Това звучи разумно, като се има предвид, че животът на други планети в нашата галактика, може да се е развил с много по-бързо темпо.

Темпото, с което човечеството се разви през последните 100 години хвърля светлина върху това колко напреднала може да е една цивилизация, зародила се 100 милиона години преди нашата.

“Една цивилизация, да кажем с един век по-млада от нашата, може би не е в състояние да комуникира на междузвездни разстояния. Преди век и ние не можехме”, казва Бол.

“Но цивилизация 1000 години по-стара от нашата вероятно използва технологии за междузвездна комуникация, като модулирани гама лъчи, които на нас хората все още са ни непознати”, добавя той.

Ако Бол е прав, това означава, че съществуват цивилизации, толкова по-напреднали от нашата, че ние не струваме нищо за тях.

Бол обяснява идеята си, като я сравнява с нашето отношение към неинтелигентните създания на земята.

“Представете си да разговаряте с бозайници или птици, всъщност правил съм го много пъти, въпреки че разговорът бе на изключително ниско интелектуално ниво”, казва той.

Тази теория ни води към изявлението на известният физик Стивън Хокинг, който мисли, че не трябва да издаваме присъствието си във Вселената, в случай че много по-напреднала и враждебно настроена цивилизация дебне в мрака, търсейки примитивна форма на живот, която да завладее.

Бол добавя, че съществуват и други хипотези, освен Парадоксът на Ферми – някои по-популярни от други. Една от най-широко разпространените е, че извънземен живот съществува, но той е или изключително примитивен, или вече е изчезнал.

Единственият начин една от тези хипотези да бъде потвърдена е чрез научни доказателства. В момента учените работят по въпроса.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини