От х:

Днес в x:

ЕС ще изпраща сили за бързо реагиране в чужбина

Европейският съюз одобри отбранителен план, който за първи път предвижда изпращането на сили за бързо реагиране зад граница.

Новата стратегия предвижда по-голяма координация в ЕС на мироопазващите мисии и изразява готовност на държавите от ЕС да действат независимо от САЩ. В същото време планът няма да влиза в конкуренция с НАТО или да доведе до създаването на европейска армия.

Според върховния представител по външната политика на ЕС Фредерика Могерини документът е подготвен още преди Доналд Тръмп за президент на Съединените щати. 

Планът от 16 страници изброява задачи и цели, които ще се нуждаят от допълнително финансиране. Те включват подкрепа от правителствата за използване на така наречените бойни групи на ЕС от до 1500 души, които съществуват от 2007 г., но никога досега не са използвани.

Дори и актуализираната програма да не е пряко следствие на победата на Тръмп, то тя придобива особено значение след коментарите на новоизбрания държавен глава на САЩ, който по време на кампанията си често критикуваше ниските нива на разходите за отбрана на някои от европейските членове на НАТО.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини