От х:

Днес в x:

Според Горанов връзката на Пеевски с КТБ е митологема

Финансовият министър Владислав Горанов смята, че не може да бъде направена връзка между депутата от ДПС Делян Пеевски и аферата "КТБ". В интервю за Нова тв той обясни, че подобно "митологеми" е имало винаги в обществото и те ще продължат да битуват. На въпрос дали "баницата КТБ" е била разпределена в полза на депутата от ДПС Горанов отговори: 

Финансовият министър обясни, че има изготвен "нелош анализ" на приватизационните сделки, в който са посочени "недъзите на приватизацията". Преди това той обясни какво е имал предвид премиерът Бойко Борисов в деня на балотажа, използвайки фразата за "агнешките главички". 

„Имаше един председател на икономическата комисия от Разград, една група хора, които покрай него се развиваха и т.н., и т.н.", заяви той, фиксирайки правителството на Иван Костов в периода 1997 до 2001 г.

Горанов обясни, че КТБ е била грешен модел на развитие на банка, която е била създадена при правителството на Костов, имала е растеж при Борисов, но се е срутила при Орешарски, което, по думите му, е по-важно. "Нищо не ни е спряло, всички които имат доказана вина във връзка с източването на КТБ, са обект на досъдебно производство. От прокуратурата знам, че са в доста напреднал етап", поясни Горанов, според когото големият проблем при аферата е възстановяването на голяма част от парите.  

Горанов коментира, че няма смислено обяснение за загубата на изборите за президент, но поясни, че ГЕРБ вече няма право да претендира, че може да управлява самостоятелно. Той смята, че през близо 10-те години присъствие във властта "е възможно да има едно изхабяване".

"Резултатът е такъв, че тепърва трябва да си правим анализ какво толкова сбъркахме. Нямам смислено обяснение. Особено като се има предвид, че в индикациите в социологията не се е виждаше толкова голяма диспропорция. На никого не можем са се сърдим освен на себе си", обясни финансовият министър.

Той обясни, че в Европа се наблюдава вълна от популизъм, което не подминало и нашата страна "и вероятно трябва да се мине през това". Горанов обясни, че референдумът на Слави Трифонов ще бъде подкрепен, защото така са поискали хората.

"Съобразяваме се с мнението на мнозинството, след като ние не сме им обяснили добро ли е или лошо. Не наказваме никой. Ако политиците смятат, че това, което са гласували българските граждани е грешно, но не са им го обяснили, те трябва да се съобразят. Нашата позиция е, че референдумът, след като е спечелил толкова подкрепа в обществото, е безалтернативен", коментира той. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини