От х:

Днес в x:

Парламентът решава да има ли затвор за превишена скорост

Три години затвор за превишаване на максимално разрешената скорост с над 60 км/ч. предвиждат промени в Наказателния кодекс, които депутатите ще гледат днес. Промените трябва да бъдат приети окончателно, съобщава БНР.

Девет месеца след приемането им на първо четене, промените влизат за окончателно гледане. Сред предложенията е да има наказания и за използването на фалшиви регистрационни номера или номер, издаден за друго превозно средство. Наказанията са затвор до една година или с глоба от петстотин до хиляда лева. Наказанието ще се налага и на водача на моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред. Хулиганите на пътя пък може да получат до пет години затвор. Те могат и да останат без документ за управление.

Промените ще дадат право на прокурора да отнема временна и шофьорската книжка, ако шофьорът е обвинен за причинена смърт или телесна повреда. Очаква се депутатите да обсъдят и серия годишни доклади на институции.

От Съюза на българските автомобилисти призоваха в понеделник за въвеждане на изискване за задължителна дълбочина на грайфера на гумите минимум 1.6 мм, тъй като много шофьори подценяват зимните условия и създават проблеми, които застрашават безопасността на движението. Предложението е оттеглено от вносителите на промените в Закона за движение по пътищата. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини