От х:

Днес в x:

Плевнелиев се среща с Радев на "Дондуков" 2

Държавният глава Росен Плевнелиев ще се срещне с избрания за президент Румен Радев. От прессекретариата на президентството съобщиха, че срещата на "Дондуков" 2 е планирана за 14.00 часа днес. Двамата обаче няма да правят изявления след срещата и от протокола са предвидили възможност само за снимки. 

След като гласува в неделя, Росен Плевнелиев обясни, че ще поздрави новоизбрания президент веднага след обявяване на резултатите. "Лично аз още тази вечер ще се обадя на единия от двата кандидати, който е получил доверието на народа. Още утре ще го поканя в президентската институция и то не къде да е, а в работния кабинет на държавния глава, в удобно за него време, да започнем да работим заедно. Ще седнем заедно с новия президент, ще му разкажа по текущите задачи, по структурата, по организацията. Ще бъдем заедно и аз мисля, че това ще бъде добър сигнал и за гражданите", заяви пред журналисти Плевнелиев.

Очаква се на срещата двамата да засегнат темата за назначаване на ново служебно правителство. Плевнелиев е категоричен, че няма нагласата да съставя трети служебен кабинет в мандата си. Той заяви, че ще действа по конституция и ще връчи мандат за съставяне на правителство в рамките на действащото Народно събрание. Той има право да направи това с първите две по големина партии в парламента и трета по негов избор. В случая обаче конституцията не е предвидила срокове, в които това да се случи, така че чисто хипотетично отговорността за нов кабинет може да се падне и на Румен Радев. 

Самият той заяви в неделя, че отговорността за служебен кабинет е на действащия президент. Ако се стигне до необходимост от съставяне на служебен кабинет, той трябва да бъде назначен от Росен Плевнелиев. Това е негово задължение, заяви в неделя Радев.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини