От х:

Днес в x:

1000 лв. глоба за мухи в кифли с мармалад

Изображение 1 от 4

    Производител на закуски от Димитровград ще бъде санкциониран с над 1000 лв. от Агенцията по храните заради мухи в опаковани закуски. До санкцията се стига след като клиент откри живи насекоми в две опаковани кифли с мармалад. Закуските били купени от магазин в чирпанското село Оризово, а се произвеждат в цех в квартал „Марийно“ в Димитровград.

    От находката се жалва пловдивчанинът Чавдар Богданов. Той често купувал закуски от този магазин, като последно си взел три кифли. Решил да закуси с една от тях и тогава забелязал, че вътре нещо шава. Вгледал се и видял живи мухи да мърдат в две от запечатаните прозрачни опаковки. „Зачудих се кое да ям – дали кифлата или мухата, но това в кръга на шегата“, с чувство за хумор разказва Богданов. Той обаче изразява опасения, че ако не е бил достатъчно бдителен, е можело да ги изяде и евентуално да си докара здравословен проблем.

    Закуските били в срок на годност и мъжът ги показал на продавачката в магазина, която му върнала парите. Едната я запазил. Областната агенция по безопасност на храните в Хасково получили сигнал на 3 ноември и извършили спешна проверка на цеха в Димитровград, където се произвеждат тестените изделия. При инспекцията проверяващите се натъкнали на няколко нередности, за което е съставен акт и са издадени предписания. Констатирани са несъответствия по прилагане на програмите за самоконтрол, открити са ненужни вещи в цеха и няколко не етикетирани закуски. В деня на проверката не са открити от въпросните кифли с мармалад, тъй като фирмата работела по предварителна заявка. Глобата за несъответствията ще бъде минимум 1000 лева, но точната сума ще определи директорът на ОДБХ, казаха от агенцията.

    При инспекцията станало ясно, че фирмата доставя закуски и на два училищни стола в Димитровград, които също ще бъдат проверени.

    Представителят на фирмата-производител Станимир Пашалиев заяви в разговор по телефона, че при проверка от Областната агенция по безопасност на храните са установили хигиенни нарушения. Той обаче дори и за себе си нямаше обяснение как тези мухи са се озовали в опаковката, тъй като цехът бил оборудван с комарници, а и имал наета фирма за почистване.

    Работниците в цеха в Димитровград започват след 16 часа всеки ден и работят до към 2 през нощта, разказаха местните хора пред репортери. Видео репортаж по темата - вижте тук!

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ло
      лоялния
      5 0
      21:32, 12 ное 2016
      .време беше ида ги затворят и хапката този цех е едно и също дане говорим че иняколко училища хранят този станимир е за затвора от наркоман стана баничкар скоро и бръмбари ще намирате
    Последни новини